400 de milioane furate de la o companie japoneză de schimb de cripto valută

(photos.com)

Vineri cripto valutele s-au prăbuşit brusc după ce una dintre cele mai populare exchange-uri japoneze, Coincheck - a blocat schimburile în NEM şi retragerile.

NEM era, până joi seara, printre primele 10 valute cripto, ca valoare de piaţă. NEM a căzut cu 20% peste noapte, declanşând efecte în sectorul cripto valutelor şi prăbuşirea Coincheck.

La scurt timp după blocarea tranzacţiilor au apărut teorii despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla, unele speculând că schimbul ar fi fost atacat cibernetic după ce a observat că un transfer masiv (110 milioane USD) din portofelul Coincheck's Ripple.

Cel mai dubios scenariu a fost confirmat de Coincheck, care a declarat autorităţilor financiare că a pierdut 500 de milioane de NEM în Nigeria din cauza unui atac cibernetic. Suma are valoarea aproximativă de 400 milioane USD.

Preşedintele Fundaţiei NEM, Lon Wong, a confirmat de asemenea că Coincheck a fost atacat, numind incidentul "cel mai mare furt din istoria lumii", citat de CryptoNews.

Potrivit declaraţiei lui Wong, atacul nu are nimic de-a face cu NEM, iar vina esta exclusiv a Coincheck: "În ceea ce priveşte NEM, tehnologia este intactă. Noi nu ne îngrijorăm. De asemenea, am recomanda tuturor schimburilor să utilizeze contractul nostru multi-semnătură inteligent, care se numără printre cele mai bune de pe piaţă. Coincheck nu l-a folosit şi de aceea ar fi putut fi atacat. Ei au fost precauţi în ceea ce priveşte măsurile de securitate", a declarat Wong.

Hack-ul, la ratele de schimb NEMUSD ale momentului, ar fi chiar mai mare decât incidentul cu Mt. Gox - care a pierdut un total de 350 milioane USD în 2 atacuri, unul în 2011 şi altul 2014.

În mod paradoxal, celelalte criptovalute au crescut odată cu răspândirea ştirilor legate de hack-ul Coincheck pe fondul aşteptărilor că hoţii vor transforma monedele lor NEM furate într-o altă cripto valută.