8 lucruri pe care oamenii care au succes nu le spun niciodată

Cât de bine îţi alegi cuvintele înainte să spui ceva? Alegi să le foloseşti într-un mod pozitiv sau într-un mod negativ? Dacă ar fi să trag cu urechea şi să aud modul în care îţi vorbeşti, sau să aud modul în care vorbeşti cu alte persoane, aş auzi replici care contribuie la o stare de bine sau la o atmosferă tensionată.
.
. (pixabay.com)

Cuvintele pot fi foarte puternice. Te pot ajuta să creezi ceva frumos sau te pot ajuta să fii distructiv. Capacitatea de a scrie o poveste fericită despre viaţa ta depinde de cuvintele pe care le foloseşti. Cuvintele pe care le foloseşti atât la exterior cât şi în interior sunt cele care contribuie la starea ta de fericire şi îţi oferă scop şi energie în ceea ce faci.

Începând de astăzi îţi lansez o provocare: alege-ţi cuvintele cu înţelepciune. A sosit momentul să eviţi să mai spui:

1. “Am ratat şansa.

Nimic nu este bătut în cuie în această lume întortocheată în care trăim, nici măcar greşelile, eşecurile şi problemele peste care dai. Aşa că în momentul în care dai peste o situaţie dificilă şi te simţi confuz, dă-ţi voie să zâmbeşti, să trăieşti în momentul prezent şi să te bucuri de viaţă exact aşa cum se desfăşoară aceasta în mod natural. S-ar putea să nu fi ajuns acolo unde ai intenţionat să ajungi, însă eşti exact unde ar trebui să fii pentru a face următorul pas mai departe.

Dacă nu iei decizii în viaţă, va veni altcineva şi va face asta pentru tine. Dovedeşti că eşti puternic nu doar când te menţii la un anumit nivel, ci şi atunci când ai capacitatea să te ridici de la zero, atunci când este nevoie. Niciodată nu este prea târziu să faci ceva diferit. Continuă să înveţi, să te adaptezi şi să evoluezi. Chiar dacă încă nu ai ajuns acolo unde îţi doreşti, astăzi eşti mai aproape decât erai ieri.

2. “Te urăsc!

Când cultivi în interior sentimente care sunt din aceeaşi familie cu ura, s-ar putea să observi că într-o zi acestea vor schimba la nivel fundamental modul tău de a fi. Vei observa că toate acele lucruri şi persoane pe care le urăşti, îţi vor ocupa câte un mic spaţiu din mintea şi inima ta, unde se vor stabili pentru termen nedefinit. Astfel, dacă vrei să elimini ceva sau pe cineva din mintea ta, evită să foloseşti ura. Învaţă să te deconectezi şi să mergi mai departe fără să te uiţi înapoi, mai ales după ce ţi-ai învăţat lecţia.

De asemenea, aminteşte-ţi că ajungem să iertăm pe cineva, nu pentru că merită acest lucru, ci pentru ca ei au nevoie de asta, noi avem nevoie de asta şi pentru că nu putem merge mai departe dacă nu o facem. Când ierţi pe cineva, vei descoperi acea pace interioară şi simţ al scopului pe care credeai că l-ai pierdut în momentul în care ţi-au fost înşelate aşteptările.

3. “Obiectivele şi lucrurile care sunt importante pentru mine pot să mai aştepte

Pentru a reuşi să duci ceva până la capăt, nu numai că ar trebui să faci ceva în acea direcţie, ci şi să visezi, să-ţi faci un plan şi să crezi că este posibil să-l pui în aplicare. Îndrăzneşte să visezi, să crezi şi caută acel curaj să gândeşti într-un mod diferit şi orientat pe rezultate. Caută să-i motivezi pe cei din jur cu atitudinea ta şi să-ţi orientezi atenţia către ceea ce se poate face. Lasă ca pasiunea şi curiozitatea să te energizeze şi să te determine să faci astăzi ceva care contează, în timp ce-ţi laşi entuziasmul să se împrăştie în jur.

Să ştii că nu ai nicio scuză dacă rămâi la nivel de amator pentru prea mult timp. Viaţa este scurtă şi ar fi păcat să laşi timpul să treacă pe lângă tine, să îmbătrâneşti şi să nu apuci să-ţi foloseşti potenţialul maxim.

Ţine minte că oamenii întotdeauna vor spune lucruri de tot felul, indiferent de ceea ce faci sau cât de bine faci acel lucru. Aşa că gândeşte-te mai întâi la modul în care să faci cât mai bine ceea ce faci, chiar dacă se găsesc unii care să spună lucruri răutăcioase.

4. “Nu pot”

Eu cred că poţi. Evită să te mai stresezi atâta gândindu-te la ceea ce ar fi putut să se întâmple. Cel mai probabil, dacă ar fi trebuit să se întâmple, deja s-ar fi întâmplat. S-ar putea să fii supărat, să te simţi descurajat, prea bătrân, că nu ai abilităţile necesare, că o să dureze prea mult, că nu mai ai timp, să fii divorţat, să nu fii angajat, să fii într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar etc. Cred că cel mai important aspect în toate acestea este faptul că încă eşti în viaţă. Asta înseamnă că mai sunt încă lucruri de scris în povestea vieţii tale.

Lasă deoparte aşteptările pe care le aveai în legătură cu modul în care “ar fi trebuit” să se întâmple lucrurile. Doar pentru că unele lucruri nu au mers aşa cum te aşteptai sau nu s-au întâmplat pe atât de repede pe cât credeai, asta înseamnă că a sosit momentul să renunţi? Desigur că nu. Timpul merge oricum mai departe. Fă ceea ce simţi că ar trebui să faci astfel încât, atunci când te uiţi înapoi într-o zi să poţi spune: “Am dat ce era mai bun din bine”. Să-ţi aminteşti mereu ca înainte să faci ceva anume, să te gândeşti dacă poate avea un efect negativ asupra ta sau asupra cuiva din jurul tău. Dacă are, atunci schimbă ceea ce ai de gând să faci. Dacă nu, atunci este în regulă.

5. “Nu am nicio altă opţiune

Când ai de făcut o alege şi totuşi alegi să nu faci nimic, acest lucru în sine este o alegere. Viaţa în sine nu are un sens anume, ci tu, prin ceea ce alegi să faci, ajungi să dai un sens vieţii tale. Uită-te în oglindă şi dă-ţi seama că ai de ales. Indiferent de evenimentele prin care ai trecut, tu eşti cel care alege ce semnificaţie să le dea şi cât de mult poţi sau nu să creşti de pe urma lor.

Facem alegeri toată ziua, în fiecare zi. Dacă eşti la un loc de muncă care nu-ţi prea place, poţi să priveşti lucrurile aşa: alegi să câştigi această sumă de bani pentru că te ajută să-ţi plăteşti rata, să-ţi întreţii familia şi să pui bani deoparte pentru lucrurile care te împlinesc cu adevărat. Evită să te lupţi cu deciziile pe care le iei. Caută să ţi le asumi. Dacă eşti într-o relaţie care te face să suferi, dă-ţi seama că tu alegi să continui în acest ritm. Poate că dacă rămâneţi împreună, te va ajuta să creşti într-un mod fundamental sau să ai parte de o revelaţie sau o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă iubirea. Sau nu.

Ceea ce vreau să subliniez este că astfel de cazuri, este o chestiune de alegere. Orice faci, asumă-ţi alegerea pe care ai făcut-o şi vei observa că te vei simţi mult mai bine şi mai împăcat.

6. “Asta-i o prostie!

Printre cele mai dificile obstacole pe care le-ai putea întâlni se numără atitudinea negativă. Aminteşte-ţi mereu că ceea ce contează nu sunt evenimentele prin care treci, ci modul în care alegi să le interpretezi, modul în care alegi să reacţionezi la ele. Evită să laşi un moment negativ să strice o multitudine de situaţii frumoase. Evită să laşi micile momente de dramatism să te pună jos. Chiar şi atunci când lucrurile par că funcţionează haotic, învaţă să zâmbeşti. Faptul că zâmbeşti nu înseamnă neapărat că eşti fericit. Poate însemna că eşti puternic în acel moment.

De asemenea, evită să laşi opiniile negativiste ale celor din jur să-ţi distragă atenţia de la ceea ce este important pentru tine. În timp ce treci prin viaţă, vei observa că întâlneşti două tipuri de oameni: cei care vor să te tragă în jos şi cei care te încurajează să-ţi urmezi visele. Ignoră-i pe primii şi bucură-te de prezenţa celor din a doua categorie. Oamenilor care te judecă, nu te respectă şi care caută să te facă să te îndoieşti de tine fără să te ajute şi cu ceva constructiv, nu are niciun sens să le oferi din timpul şi atenţia ta.

7. “Poate că au dreptate şi eu gândesc greşit

Evită să-i laşi pe cei din jur să te bage într-o stare de confuzie. Evită să-i laşi să te convingă că este fals ceea ce crezi în inima ta că este adevărat. Undeva în interiorul tău vei şti mereu ce este corect să faci şi care-i scopul către care te îndrepţi. Să fii fericit înseamnă să creezi o conexiune solidă şi continuă cu acel scop. Atunci când acţiunile pe care le iei sunt susţinute de un “de ce” care reprezintă ceva important pentru tine, începi să descoperi modalităţi prin care să dai viaţă viziunii pe care o ai.

Concluzia? Ceea ce este potrivit pentru tine s-ar putea să fie nepotrivit pentru alte persoane şi invers. Lumea din jur nu este într-un fel anume, ci în modul în care noi alegem să o vedem. Fiecare o vede diferit. Tocmai de aceea este ok să mergi pe un drum care nu-i bătătorit, cât timp ştii de ce vrei să o iei pe acolo şi modul în care acest lucru va contribui într-un mod pozitiv în viaţa ta şi a celor din jur. Unii oameni s-ar putea să fie invidioşi pe libertatea de care ai parte în urma faptului că ai ales să trăieşti în armonie cu tine. Dacă întâlneşti astfel de persoane, pur si simplu alege să-i ignori şi mergi mai departe.

8. “Nu contează, nu-i important...

Este creată o mare cantitate de frustrare şi nefericire în urma confuziei şi lucrurilor nespuse. Sunt multe momente din viaţa mea în care mi-a părut rău că am spus ceva fără să mă gândesc dacă acel lucru poate face rău celui de lângă mine. Însă au fost şi situaţii în care mi-a părut mult mai rău că am lăsat unele lucruri nespuse.

Aşa că pune lucrurile pe masă. Spune-le pe nume într-un mod asertiv. Evită să-ţi ascunzi gândurile şi sentimentele, mai ales când observi că poţi face o diferenţă în bine prin ceea ce ai de spus. Spune ceea ce trebuie spus. Atunci când comunicarea cu cei din jur este deficitară, multe lucruri importante nu ajung să fie spuse, iar emoţii precum cele de împăcare şi armonie nu ajung să fie simţite. Este păcat să ţii în tine cuvintele pe care nu ai avut curajul să le spui, ştiind că vor face mai mult bine situaţiei în ansamblu.

Concluzii

Ce-ai mai adăuga pe această listă? Care-i acel lucru pe care ar trebui să eviţi să-l spui dacă vrei să fii fericit şi să ai succes? Dă mai departe acest articol folosind butoanele de mai jos.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură