200 imigranţi salvaţi în apele Siciliei de paza de coastă

Marea
Marea (Polka Dot Images / photos.com)

Circa 200 de imigranţi, în mare parte sirieni au fost salvaţi în largul Siciliei, sâmbătă, de Paza italiană de coastă. Aceştia se aflau la bordul unui cargobot abandonat de echipajul său şi lăsat să plutească pe pilot automat, conform agenţiei ANSA, citată de AFP.

Vasul care plecase din Turcia se afla în derivă la 185 de kilometri de Sicilia. Imigranţii nefiind capabili să preia controlul, au avertizat sâmbătă dimineaţă autorităţile italiene de situaţia lor dificilă cu ajutorul unui telefon prin satelit.

În ciuda condiţiilor grele, a mării agitate, echipele de salvare italiene au reuşit să urce la bordul vasului pentru a-l îndrepta spre un port din Sicilia.

Paza de coastă au catalogat atitudine a călăuzelor care au abandonat vasul drept una "criminală", accentuând faptul că există riscul unei ciocniri sau al unui accident, a precizat sursa citată.

AFP nu a putut obţine confirmarea informaţiei despre numărul celor salvaţi de către paza de coastă.

Grănicerii italieni au anunţat într-un comunicat sâmbătă dimineaţă că au salvat vineri 194 de imigranţi, dintre care 38 copii şi 23 femei, care se aflau la bordul unei nave comerciale care lua apă şi ulterior s-a scufundat.

Menţionăm în context că, în anul 2014 au migrat în Italia, peste 160.000 de imigranţi, respectiv o medie de 450 de persoane pe zi, marea majoritate originari din Siria şi Eritreea.