9/11: General iranian acuză SUA de organizarea atacurilor teroriste din 11 septembrie

General Ahmad Reza Pourdastan, arhivă din 21 septembrie 2012. Gen Pourdastan conducea al vremea respectivă forţele armate terestre ale Iranului
General Ahmad Reza Pourdastan, arhivă din 21 septembrie 2012. Gen Pourdastan conducea al vremea respectivă forţele armate terestre ale Iranului (ATTA KENARE/AFP/Getty Images)

Un comandant militar iranian de rang înalt a acuzat SUA de organizarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 (9/11) pentru a justifica invadarea Orientului Mijlociu “cu scopul de a-l conduce”, susţine ziarul The Independent.

Generalul de brigadă Ahmad Reza Pourdastan, comandantul forţelor terestre iraniene, a făcut aceste comentarii într-un interviu la postul TV iranian de stat Al-Alam, care transmite în limba arabă şi nu în farsi.

Conform unei traduceri făcute de Institutul de Cercetare a Mass Mediei în Orientul Mijlociu, care îşi are sediul în SUA, generalul a făcut referire la conflictele curente din Irak şi Siria şi a declarat moderatorului: “Aceste războaie şi ameninţări provin dintr-o strategie americană cuprinzătoare".

“După prăbuşirea Uniunii Sovietice, americanii au simţit că o nouă forţă urma să se materializeze, şi anume uniunea dintre suniţi şi şiiţi. Fundamentul acestei forţe a fost Revoluţia Islamică din Iran; această forţă este Islamul, sau lumea Islamică.”

Generalul a mers mai departe cu afirmaţiile sale şi a acuzat Statele Unite de organizarea atacurilor teroriste din 2001, în care au murit aproape 3.000 de oameni.

“Primul lucru pe care l-au făcut a fost să plănuiască şi să desfăşoare evenimentele din 9/11 pentru a-şi justifica prezenţa în Asia de Vest, cu scopul de a o conduce”, a susţinut generalul iranian.

Mai mult, Pourdastan a avertizat Statul Islamic, ai cărui luptători extremişti suniţi au capturat mari zone din Irak şi Siria, să nu treacă graniţa iraniană.

Părând să respingă afirmaţiile grupului Statul Islamic că luptătorii săi sunt musulmani adevăraţi, generalul a declarat: “Dacă [Statul Islamic] încearcă să se apropie la o distanţă de 40 de km de graniţa noastră îi vom înfrunta şi aceştia vor fi martori la măreţia şi capacităţile soldaţilor musulmani.”

Comentariile sale au loc într-un moment de calmare uşoară a tensiunilor dintre SUA şi Teheran ca urmare a progreselor făcute în cadrul negocierilor nucleare iraniene.

Negociatorii din SUA şi alte cinci naţiuni încearcă să încheie un acord nuclear final până la sfârşitul lunii iunie, în baza căruia, Iranului i se cere să îşi reducă programul nuclear în schimbul unei uşurări a sancţiunilor internaţionale ce i-au afectat economia, conform The Independent.

În această săptămână, Senatul american va începe să dezbată un proiect de lege care va permite Congresului american să evalueze potenţialul acord.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe