A căzut Guvernul Orban! Scandal mare la dezbaterea din Parlament. Huiduieli şi acuzaţii grave

Ludovic Orban
Ludovic Orban

UPDATE. Moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR împotriva Guvernului Orban a trecut la vot.

S-au înregistrat 261 de voturi "pentru", 139 de voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

UPDATE: În plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a început citirea moţiunii de cenzură, urmată de dezbateri şi vot. Matematica parlamentară indică faptul că moţiunea va trece, după ce Victor Ponta a anunţat că parlamentarii săi vor vota pentru plecarea Guvernului Orban.

Moţiunea este citită de deputatul PSD Petre-Florin Manole, care reproşează PNL-ului că încearcă să schimbe legislaţia electorală din disperarea că va fi penalizat de electorat.

"PNL crede că dacă nu schimbă regulile va avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia, vă rog să votaţi moţiunea de cenzură, drumul României nu e spre Est, nu lăsaţi să se întâmple asta", a concluzionat Manole.

* * *

UPDATE: La tribuna plenului a venit liberalul Gabriel Andronache, care a intervenit pentru a declara că e pentru prima oară când cineva încalcă regulile stabilite de Parlament care spun că textul unei moţiuni trebuie citit în integralitate, în timp ce Manole a citit doar o pagină: "În astfel de condiţii se anulează moţiunea. Asta doriţi? Vă rog, domnule Manole, să veniţi să citiţi toată moţiunea!", i s-a adresat Andronache social-democratului.

Petre Manole s-a conformat şi a venit să termine de citit moţiunea.

Deputatul USR Stelian Ion i-a dojenit pe liberali: "Dacă mai sesizaţi nereguli, nu le mai spuneţi PSD-ului, haideţi să atacăm la CCR şi să terminăm cu această moţiune care este o bătaie de joc".

* * *

UPDATE: Ludovic Orban şi-a început discursul cu o ironie - "Înţeleg că aveţi probleme cu cititul, aşa că suntem indulgenţi cu voi. (...) Sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, trei ani de zile l-aţi slujit cu râvnă, aţi votat toate aberaţiile, aţi susţinut toate acţiunile anti-româneşti care au aruncat în aer imaginea României, au distrus încrederea investitorilor străini şi ne-au adus pe marginea prăpastiei. Puteţi face ce vreţi, nu mă las judecat de voi, în 3 ani de zile aţi arătat de ce sunteţi în stare, nu aţi adus nimic bun României, decât dezolare, imagine internaţională proastă. Nu dau doi bani pe declaraţiile voastre despre democraţie, în condiţiile în care trei ani de zile aţi făcut tot ce aţi putut să călcaţi în picioare drepturile românilor".

"În campania electorală aţi fost travestiţi în albine care promiteau râuri de miere, după care v-aţi transformat în viespi care nu dau miere ci au doar ac cu venin", a adăugat Orban.

UPDATE: Dezbaterile au fost deschise de pesedistul Florian Bodog, care i-a acuzat pe liberali că au jurat credinţă corporaţiilor.

"Vă place când ministrul de Finanţe îşi îndatorează ţara probabil pentru a-i face fericiţi pe amicii din bănci? Vă place când ministrul Muncii se ia la trântă cu văduvele, când ministrul Educaţiei dă buzna peste cadre didactice, vă place să vedeţi un ministru al Sănătăţii dovedit mincinos cum fuge de presă prin Parlament? E timpul să dăm acest guvern jos, fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi e o zi de ruşine care costă mult", spune Bodog.

***

UPDATE: Din partea PNL a luat cuvântul Victor Paul Dobre - "După atâţia ani în Parlament mi-e ruşine de vorbele antevorbitorului meu. Nu poţi în Parlament să faci gaşcă Guvernul. Respectul unei instituţii legitime! Să vă fie ruşine! Aş vrea să vă spun că în arhitectura legislativă, constituţională a României, nu există o funcţie mai importantă pentru cetăţean din cele alese decât cea de primar. Pentru cetăţeanul României, practic 90% din problemele lui, din ceea ce îşi doreşte să rezolve pentru bunul lui trai şi al familiei este în relaţie în primul rând cu primăria şi cu primarul. De aceea importanţa alegerii primarului este primordială. În zorii democraţiei româneşti, acum aproape 30 de ani, cei care legiferau aici, şi care nu îşi permiteau să vorbească cum vorbiţi dvs., au prevăzut nu doar alegerea primarului în 2 tururi ci şi un prag minim de prezenţă în primul tur de 50% pentru că este nevoie ca cel ce asigură reprezentativitatea comunităţii să aibă consensul, suportul unui număr cât mai mare de locuitori, esenţa democraţiei, pentru că este nevoie ca cel care ia decizii ce privesc toţi locuitorii comunităţii să aibă legitimitatea votului locuitorilor. Din păcate, de-a lungul timpului, această lege a fost modificată. Niciodată PNL nu a renunţat în programele lui la teza alegerilor în două tururi. Acum am depus mai multe proiecte de lege, avem zeci de amendamente prin care am susţinut acest lucru. Astăzi aţi prezentat o moţiune a inepţiilor, cum poţi să vorbeşti de privatizarea democraţiei când noi vrem ca cel care este ales să fie votat de cât mai mulţi, asta e esenţa democraţiei!".

* * *

UPDATE: USR şi-a exprimat poziţia prin Dan Barna, care declară că regretă faptul că în Parlament se discută despre evul mediu şi baroni (respectiv miza moţiunii) în loc să se discute despre mărirea pensiilor şi găsirea de bani pentru autostrada Moldovei. "Când aţi fost cinstiţi, când spuneaţi că cei ce vorbesc cu partenerii noştri internaţionali sunt trădători de ţară, sau acum?", li s-a adresat Barna social-democraţilor, cărora le-a reproşat că au invocat forurile internaţionale şi încălcarea democraţiei.

"Domnule Ciolacu, când o să încetaţi partitura virginităţii interesate şi când PSD nu o să mai fie bilignv?", a adăugat Barna, care i-a taxat şi pe cei de la UDMR: "Când puneţi nişte trandafiri pe sigla UDMR? Aveţi o afinitate mai mare pentru PSD decât pentru comuniatatea maghiară". Nu în ultimul rând, liderul USR a ridicat întrebarea dacă nu asistăm la un nou episod USL, un posibil blat între PNL şi PSD.

** *

UPDATE: La tribună a luat cuvântul şi Victor Ponta, care a catalogat discursul lui Orban răcnete uşor isterice şi a atacat şi el modificarea modului de alegere a primarilor, susţinând că nu e constituţional să fie schimbat înainte de alegeri. Liderul Pro România a acuzat o înţelegere ca să pice acest guvern: "Foarte bună această înţelegere, doar cei de la USR nu şi-au dat seama că există o înţelegere dar vor afla şi ei". Prin această înţelegere, PNL-ul vrea să scape de Orban, susţine Ponta. Acesta a lansat un atac la Orban, spunându-i că el a fost la o clinică privată să se opereze la genunchi, nu la dezalcoolizare şi că prin ordonanţa vizând sănătatea adoptată ieri de Guvernul Orban, se va ajunge ca să-i fie decontate de stat curele de dezalcoolizare.

** *

UPDATE: Kelemen Hunor a reproşat Guvernului că nu şi-a respectat cuvântul dat: "Dacă din anumite motive care ţin de raţiuni electorale nu reuşim să ne ţinem cuvântul, atunci să nu ne mirăm că vin şi consecinţele". Liderul UDMR a anunţat că va vota moţiunea dar că acest vot nu va însemna că există o nouă majoritate.

** *

UPDATE: PMP a luat cuvântul prin deputatul Marius Paşcan, care a deplâns faptul că interesul românilor - stabilitatea - a fost sacrificat de dragul populismului. Paşcan a atras atenţia că moţiunea şi căderea guvernului va genera instabilitate şi va avea şi consecinţe economice, reproşând că orgoliile şi vanităţile politice sunt puse deasupra interesului ţării. În aceste condiţii, deputatul a precizat că PMP nu va participa la acest vot odios, vot împotriva românilor.

** *

UPDATE: Nici Tăriceanu nu a ratat ocazia de a-şi spune opinia. Acesta şi-a început discursul anunţând că el şi colegii lui nu vor vota moţiunea, pe motiv că sunt în favoarea alegerilor în două tururi de scrutin, alegeri care vor diminiua substanţial hegemonia partidelor mari. De asemenea, liderul ALDE a mai precizat că al doilea motiv pentru care nu votează moţiunea este pentru că aceasta ar duce spre anticipate şi nu vrea să paveze drumul spre anticipate.

** *

UPDATE: Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, şi-a început discursul cu un atac la adresa ministrului Sănătăţii, susţinând că şi-ar fi dorit ca acesta să fie la moţiune, dar nu s-a putut pentru că operează, la privat, pe zeci de mii de euro. Simonis a mai ţinut să-i transmită lui Orban că listele PSD-ului nu se fac din pixul preşedintelui şi că el a ieşit de asemenea din pixul preşedintelui Dragnea când a candidat pe listele USL. Simonis a continuat prin a acuza guvernul că a dat prin cele 25 de ordonanţe date ieri 25 de tunuri prin care vrea să îngraşe buzunarele privaţilor.

** *

UPDATE: Lui Simonis i-a urmat, la microfon, Daniel Fenechiu, de la PNL, acesta declarând că moţiunea de cenzură e susţinută pe o minciună evidentă, subliniind totodată că nu trebuie să fii doctor ca să îţi dai seama că alegerile locale în două tururi asigură mai multă democraţie decât cele într-un singur tur.

** *

UPDATE: Din partea PSD a mai luat cuvântul Titus Corlăţean, care a susţinut că vrea să îi facă o surpriză lui Ludovic Orban dar că o va face cu deferenţa necesară locului - Parlamentul. Corlăţean a prezentat un extras dintr-un document oficial, mai exact dintr-un punct de vedere al guvernului faţă de legea 208/2015, document în care guvernul critică modificarea legislaţiei cu mai puţin de un an înainte de alegeri. După citirea documentului, Corlăţean i-a acuzat pe liberali de fariseism.

** *

UPDATE: La tribună a venit şi Florin Roman, PNL, care le-a transmis social-democraţilor că îi vor învinge în alegeri şi că vor curaţa corpul ţării de ciuma roşie.

Roman a mai susţinut că Dragnea se zvârcoleşte în celulă cât de des invocă pesediştii Comisia de la Veneţia şi că va avea nevoie de SMURD.

** *


UPDATE: PSD a luat cuvântul şi prin Şerban Nicolae, care a lansat atac după atac la adresa Guvernului şi a susţinut că guvernanţii vor pleca acasă în huiduieli.

Ciolacu s-a declarat revoltat de ordonanţele adoptate ieri seară de Guvernul Orban, susţinând că nimeni nu şi-a permis aşa o încălcare a statului de drept ca Guvernul Orban. "O ţară nu poate fi condusă împotriva cetăţenilor săi cărora le răpiţi accesul la sănătate, spunându-le sec: Cine are bani trăieşte, cine nu, moare. Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea in picioare a democraţiei, austeritate, nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediate, drumuri nu, salarii nu, alocaţii şi pensii nu", a continuat Ciolacu, adăugând că "este un guvern al răului absolut". Apoi, adresându-i-se lui Orban :"Nici nu ştiţi cât de mic aţi început să fiţi".

** *

UPDATE: La finele dezbaterilor, Orban a luat din nou cuvântul, precizând că nu va răspunde la nicio bădărănie şi mitocănie rostită la microfon.

"Ştiu că aveţi probleme cu cititul dar înainte de a vorbi despre un subiect vă readuc aminte că trebuie să citiţi. Văd că nici nu m-aţi ascultat când am vorbit despre OUG-ul pe sănătate. Guvernul PSD a introdus coplata, noi am programat cu un an de zile introducerea coplăţii şi contribuţiilor suplimentare. Ştiu că aveţi probleme cu cititul, dar măcar ascultaţi.... Văd că aveţi o problema cu băncile. Unde e domnul Simonis? A fugit! Am în mâna o propunere de lege prin care băncile sunt exonerate de plata unor sume reprezentând prima de stat şi accesorii. Uitaţi ce aţi semnat, domnule Simonis.

Eu când aud de problema cu împrumuturile în gura PSD îmi dau seama că nu mai există limită a neruşinării la PSD. Păi de ce suntem noi obligaţi să luăm împrumuturi? Ca să acoperim cheltuielile excesive angajate de PSD. V-aţi împrumutat în 3 ani 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiţi găurile bugetare pe care tot voi le-aţi făcut".

** *

UPDATE: Dezbaterile s-au încheiat şi începe votul. Olguţa Vasilescu strigă numele deputaţilor. Nu înainte de a încerca să îl alunge pe deputatul PNL Pavel Popescu de lângă tribună: "Plecaţi de aici, ce, suntem la grădiniţă?".

** *

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", demers menit să sancţioneze asumarea răspunderii Executivului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Documentul este semnat de 208 parlamentari ai PSD şi UDMR, iar pentru a trece, moţiunea are nevoie să întrunească nu mai puţin de 233 de voturi.

"În acest moment există voturile ca această moţiune să treacă. Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos şi cred că vom reuşi. Mai departe intrăm într-o logică constituţională. Din discuţiile avute cu colegii mei din teritoriu şi cu parlamentarii, urmează ca PSD să meargă la preşedintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem ca propunere cu un intelectual de stânga şi un om care va fi greu de refuzat de către preşedintele României. Avem această propunere, urmează să o discutăm concret în partid. Nu este membru al vreunui partid politic", a declarat şeful PSD, Marcel Ciolacu, cu o zi înainte.

Redăm mai jos textul moţiunii:

Dincolo de politică, în viaţă e vorba de priorităţi. Când vine vorba de alegeri şi opţiuni, există o vorbă – banii sau viaţa?!Pentru PSD, viaţa oamenilor e sfântă. Pentru Guvernul Orban profitul privat este mai important decât viaţa oamenilor. Spun asta pentru a vă reaminti că datoria Guvernului pe care îl conduceţi ar trebui să fie viaţa românilor. În momentul în care un stat reuşeşte să protejeze viaţa cetăţenilor săi, se poate îndrepta şi spre îmbunătăţirea ei. Dumneavoastră, însă, nu aveţi nici viziune, şi nici priorităţi compatibile cu nevoile reale ale României anului 2020.

Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util. Să ştiţi că, spre deosebire de încredere, care creşte sau scade, în democraţia de tip european, democraţia liberală, spre care tindem cu toţii, legitimitatea nu are nuanţe. Este sau nu este, o ai sau ai pierdut-o.

Şi vă îndemn să analizaţi ce se întâmplă cu o ţară, cu imaginea ei şi cu legitimitatea guvernanţilor atunci când aceştia calcă în picioare principiile de la baza democraţiei – să schimbi regulile în timpul jocului, să calci în picioare Comisia de la Veneţia şi recomandările ei. Şi vă dau un exemplu: în 2018, Uniunea Europeană a tăiat integral finanţarea europeană pentru Republica Moldova pentru ca, la Chişinău, au modificat legislaţia electorală, fără consultări, nu cu 3 luni înainte, cum faceţi dumneavoastră, ci cu UN an înainte.

Indiferent de partidul din care facem parte, legitimitatea, integritatea şi grija sinceră faţă de vieţile românilor noştri reprezintă mai mult decât simple concepte – sunt priorităţi reale, comune, pe care avem datoria să le respectăm indiferent de culoarea politică sau de numele partidului nostru. Să le luam pe rând. Legitimitatea deciziei politice stă la baza democraţiei liberale de tip european, şi vă spun direct, pe înţelesul dumneavoastră. Decizia de a modifica legislaţia electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la marginea Europei. Când o decizie politică calcă în picioare un principiu fundamental al democraţiei, drumul duce spre est, nu spre vest.

Integritatea, alături de consecvenţă, este calitatea esenţială pentru a avea curaj să te uiţi în ochii oamenilor care te votează. Dar dumneavoastră, care de 3 luni refuzaţi să guvernaţi şi aveţi un singur program de guvernare: ”Anticipate”, e clar că nu ştiţi ce înseamnă integritate şi demnitate în funcţia publică! Despre grija dumneavoastră faţă de români – din păcate, nu sunt multe de spus. Ar fi de spus despre ”grija” PNL faţă de sectorul privat şi nici măcar aceasta nu este benefică tuturor din acest sector. Doar unora! Despre privatizarea programelor de sănătate şi despre modul jalnic în care conduceţi această ţară din punct de vedere economic!

Stimaţi colegi,

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru ca această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală. PSD sancţionează azi prin moţiune de cenzură tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale! Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie.

Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un ABUZ de PUTERE să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative! Domnule Orban, încetaţi să vă mai comportaţi ca un vătaf la conducerea ţării! Încetaţi să vă mai bateţi joc de această ţară, mai bine fiţi curajos şi daţi-vă demisia!

Stimaţi colegi,

PNL vrea azi din raţiuni pur politice să schimbe din temelii sistemul electoral. Dar actualii lideri PNL, aflaţi în cele mai înalte funcţii din guvern - vicepremieri sau miniştri, au fost vârfurile de lance ale partidului care în 2011 a făcut legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur. Aceşti lideri pedelişti vopsiţi azi în liberali sunt adevăraţii părinţi ai alegerilor într-un singur tur, iar acum tot ei spun că nu e bine şi vor să revină la 2 tururi. În realitate, vor doar să „aranjeze” regulile aşa cum le convine. Acum. Mâine, schimbă tot! Dacă aşa le convine din nou.Printre votanţii din 2011 ai alegerilor locale într-un singur tur se numără membri de vază ai PNL-ului de azi: Turcan Raluca, Olar Corneliu, Preda Cezar, Gheorghe Tinel, Ionescu George, Bălan Ioan, Bode Lucian, Anastase Roberta, Andronache Gabriel etc. Acest lucru demonstrează foarte clar că PNL nu vrea să modifice legea electorală pentru că aşa e bine pentru români, ci pentru că aşa le convine acum. Dacă a fost bine cu un tur în 2011, de ce nu mai e bine cu un tur şi în 2019?

Dar cel mai bine este să auzim argumentele pentru un singur tur chiar prin vocea doamnei Raluca Turcan din 2011: ”Pe lângă simplificarea votului şi reducerea cheltuielilor din banii statului, al doilea argument e legat de punerea în acord a procedurilor de vot pentru funcţiile alese. Avem vot într-un singur tur la preşedinţii de CJ, avem un vot pentru Parlament, e bine să avem vot într-un singur tur şi la primari. Al treilea argument e legat de interesul pentru eficientizarea şi simplificarea scenei politice. De asemenea, votul într-un singur tur duce la guvernări stabile - fie că vorbim de guvernări locale, fie de guvernări naţionale”.

Doamnelor şi domnilor,

Din punct de vedere statistic, noua reglementare nu modifică substanţial procentele prin care partidele ar obţine alte scoruri în alegeri. În 2008, a avut loc în România ultimul scrutin electoral cu alegerea primarilor în două tururi. Prezenţa la vot în 2008 a fost de 48,44%.

Din cele 3.183 de primării, 1.708 primari au câştigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 50%, respectiv 53,66% din totalul primarilor au fost aleşi din primul tur. În cel de-al doilea tur au fost alegeri în 1.475 de localităţi, iar în 1.049 dintre acestea a câştigat candidatul care s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin. În total, 2.757 de primari ar fi câştigat mandatul indiferent dacă alegerea primarilor ar fi fost într-un singur tur sau în două tururi (1.708 1.049) = 86,61% din total.

În 2016, am avut ultimele alegeri cu un singur tur de scrutin pentru primari, prezenţa la vot fiind de 48,44%, deci o prezenţă egală cu cea din 2008, când au fost două tururi de scrutin. Astfel, argumentul conform căruia două tururi ar asigura o prezenţă mai mare la vot nu se susţine. În 2016, s-au desfăşurat alegeri în 3.186 de primării, dintre care 2.275, respectiv 71,40% dintre primari au câştigat alegerile cu un scor mai mare de 50%. Deci ar fi fost câştigători şi dacă alegerile ar fi fost în două tururi. Doar 911 primari au câştigat alegerile cu un scor mai mic de 50%, iar dintre aceştia 604 au obţinut scoruri între 40% şi 50%. Prin urmare, afirmaţia că într-un singur tur de scrutin foarte mulţi candidaţi ar deveni primari cu scoruri de sub 20% nu este adevărată. Doar unul singur a fost în această situaţie la ultimele alegeri. Mai mult, dacă extrapolăm şi aplicăm acelaşi calcul matematic ca în 2008, observăm că din cei 911, aproximativ 647 ar fi câştigat probabil alegerile şi dacă ar fi fost două tururi de scrutin. Practic peste 91% dintre primari ar fi câştigat indiferent de sistemul de vot, deci şi argumentul referitor la legitimitate şi reprezentativitate nu se susţine.

Doamnelor şi domnilor,

Constituţia României arată (art. 114 alin. (1)) că ”Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui PROIECT DE LEGE”Prin decizii multiple, CCR a stabilit că la această modalitate simplificată de legiferare ”trebuie să se ajungă IN EXTREMIS” şi că ”ACEST LUCRU NU POATE FI ABSOLUT”. Instanţa de control constituţional a subliniat că Guvernul NU îşi poate asuma răspunderea asupra unui proiect de lege ÎN MOD DISCREŢIONAR, ORICÂND ŞI ÎN ORICE CONDIŢII. CCR a arătat că trebuie să existe, în primul rând, o URGENŢĂ în adoptarea măsurilor conţinute în legea asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Aşadar, interesul PNL de a obţine avantaje electorale NU reprezintă o URGENŢĂ. Acest lucru arată doar DISPERAREA acestui partid, incapabil să guverneze şi să asigure cetăţenilor bunăstare. Disperarea că, în toamnă, vor fi sancţionaţi de electorat pentru că nu au făcut nimic!Doamnelor şi domnilor, Comisia de la Veneţia a arătat, în repetate rânduri, că ”MODIFICAREA frecventă a normelor sau caracterul lor complex pot DEZORIENTA alegătorul. Alegătorul poate conchide, în mod corect sau incorect, că dreptul electoral este doar un INSTRUMENT CU CARE OPEREAZĂ CEI CARE SUNT LA PUTERE şi că votul alegătorului nu mai este elementul esenţial care decide rezultatul scrutinului” (pct. 63), respectiv că ”ceea ce TREBUIE EVITAT, este nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci MODIFICAREA lor frecventă sau CU MAI PUŢIN DE UN AN ÎNAINTE DE ALEGERI. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, MODIFICĂRILE VOR FI DICTATE DE INTERESELE IMINENTE ALE PARTIDULUI POLITIC.”(pct. 65) - Codul bunelor practici în materie electorală - Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept în cadrul celei de-a 52-a Sesiuni Plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002).

În plus, recomandările Comisiei de la Veneţia vizează trei aspecte esenţiale ale legii electorale care nu trebuie modificate intempestiv, pentru că ar putea crea un avantaj competitiv celor care sunt la putere: Sistemul electoral în ansamblul său (respectiv condiţiile de participare la vot, modul de atribuire a mandatelor etc.) Şi aici se încadrează trecerea de la un tur la două tururi, pentru că se modifică modul de stabilire a câştigătorului şi atribuirea mandatelor. Delimitarea circumscripţiilor electorale Componenţa birourilor electorale (BEC, BEJ, BESV)Altfel spus, Comisia de la Veneţia este preocupată ca cei care sunt la putere să nu schimbe regulile în timpul jocului pentru a-şi crea un avantaj electoral. Recomandarea Comisiei este ca modificările ce vizează cele trei aspecte de mai sus să se aplice la alegerile de la finalul următorului ciclu electoral, nu de la cel în cursul căruia se fac modificările. Cu alte cuvinte, Comisia de la Veneţia nu spune nicăieri că alegerile într-un singur tur ar fi mai puţin sau mai mult democratice decât cele din două tururi.

Aşadar, PNL invocă un argument fals atunci când spune că în două tururi s-ar asigura mai multă democraţie şi atunci poate fi modificată legea oricând înainte de alegeri!

Doamnelor şi domnilor,

Vă supun atenţiei alte două decizii relevante ale CCR în acest domeniu. Prin Decizia nr. 1.557/2009, Curtea Constituţională a statuat că, la această modalitate simplificată de legiferare ”trebuie să se ajungă IN EXTREMIS, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă”. Prin aceeaşi decizie, Curtea a mai statuat că ”angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmăreşte ca acesta să fie adoptat în condiţii de maximă celeritate, conţinutul reglementării vizând stabilirea unor MĂSURI URGENTE într-un DOMENIU DE MAXIMĂ IMPORTANŢĂ, iar aplicarea acestora trebuie să fie imediată. [...] Prin urmare, chiar dacă, la prima vedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă nici unei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusivă a Guvernului, ACEST LUCRU NU POATE FI ABSOLUT, pentru că exclusivitatea Guvernului este opozabilă numai Parlamentului, nu şi Curţii Constituţionale ca garant al supremaţiei Legii fundamentale”.

În plus, prin Decizia nr. 1.431 /2010, Curtea a subliniat că ”acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul în ceea ce priveşte atribuţia de legiferare”.

În considerarea acestor raţiuni, Curtea Constituţională a stabilit, pe cale jurisprudenţială (Decizia nr. 1.655 /2010), criteriile a căror respectare este impusă de art. 114 din Constituţie, respectiv:existenţa unei urgenţe în adoptarea măsurilor conţinute în legea asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea; necesitatea ca reglementarea în cauză să fie adoptată cu maximă celeritate; importanţa domeniului reglementat; aplicarea imediată a legii în cauză;Considerăm că toate acestea sunt argumente juridice extrem de importante care susţin că ceea ce vrea să facă PNL nu este doar un imens abuz de putere, ci şi o încălcare flagrantă a tuturor standardelor şi principiilor europene.

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi colegi,

Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. PSD a spus deja că este deschis oricăror discuţii privind modificarea legislaţiei electorale, pentru că, spre deosebire de PNL, nouă nu ne e frică de alegeri. Important este, însă, că orice modificare legislativă să ţină cont de standardele europene. NU poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu.

Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că dacă nu schimbă regulile vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic.

Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne