A erupt vulcanul Fogo din arhipelagul Capul Verde


Un râu de lavă produs de erupţia vulcanului Fogo din Capul Verde, 23 noiembrie 2014.
Un râu de lavă produs de erupţia vulcanului Fogo din Capul Verde, 23 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Vulcanul Fogo din arhipelagul Capul Verde a intrat în erupţie sâmbătă seara, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Nu a fost făcut public un bilanţ al victimelor şi pagubelor, dar ţinând cont că insula este slab populată şansele provocării unor victime sunt mici.

Totuşi, erupţia a forţat autorităţile locale să ceară evacuarea a aproximativ 5.000 de oameni din satele învecinate.

De asemenea, o dâră imensă de fum, care era vizibilă dintr-o insulă învecinată, a început să se ridice duminică din vulcanul Pico do Fogo, care are o înălţime de aproape 3.000 de metri.

Un geofizician care studiază vulcanul a declarat că activitatea seismică din zonă a fost neobişnuită timp de mai multe zile.

Conform datelor oferite de vulcanologi, această erupţie este mai puternică şi mai rapidă decât cea din 1995 – în care nu a fost ucis nimeni şi existând doar câţiva răniţi – dar similară cu cea din 1951, care a fost considerată a fi cea mai mare erupţie înregistrată în Capul Verde.

Guvernul a plănuit de asemenea să trimită câteva avioane în zonă pentru a ajuta rezidenţii, a declarat José Maria Neves, premier al Capului Verde.

Fosta colonie portugheză este situată în Oceanul Atlantic la 500 de kilometri de Senegal şi este formată din zece insule, dintre care numai opt sunt locuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe