A fost descoperit un gaz cu efect de seră de 7.000 de ori mai puternic decât CO2

Gheata, topindu-se cu o viteza ingrijoratoare in fiordul Ilulissat, pe coasta de vest a Groenlandei. Ghetarul Ilulissat din fundal, unul dintre cele mai mari din Groenlanda, reflecta efectele incalzirii globale, august 2008
Gheata, topindu-se cu o viteza ingrijoratoare in fiordul Ilulissat, pe coasta de vest a Groenlandei. Ghetarul Ilulissat din fundal, unul dintre cele mai mari din Groenlanda, reflecta efectele incalzirii globale, august 2008 (STEEN ULRIK JOHANNESSEN / AFP / Getty Images)

În atmosfera Pământului există un gaz cu efect de seră, care până acum nu a fost luat în considerare şi care are un efect de 7.000 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Acesta, cunoscut sub denumirea de "perfluorotributilamina" (PFTBA), a fost descoperit recent de oamenii de ştiinţă din Departamentul de Chimie ai Universităţii din Toronto, Canada.

Gazele cu efect de seră sunt numite astfel deoarece se comportă la fel ca geamurile din sticlă ale unei sere, lăsând să treacă razele soarelui, care ajung pe sol, dar apoi le "capturează" împiedicându-le să se întoarcă înapoi în spaţiu.

PFTBA este obţinut în mod artificial şi a fost utilizat, de la mijlocul secolului XX, pentru o varietate de aplicaţii, inclusiv construirea de dispozitive electrice. Astăzi, el este folosit în diverse lichide utilizate pe scară industrială pentru testarea aparatelor electronice.

În acest moment, experţii spun că „nu sunt cunoscute procese care să elimine sau să distrugă gazul PFTBA din atmosfera inferioară şi, prin urmare, are un timp de staţionare într-adevăr mare, de sute de ani.

"PFTBA rămâne în atmosferă, într-adevăr, foarte mult timp şi are un randament radiativ foarte ridicat", relatează Cora Young, care, împreună cu Angela Hong şi Scott Mabury au făcut descoperirea.

"Aşa cum am văzut, PFTBA este cel mai puternic radiant faţă de toate moleculele descoperite până acum", a spus Hong.

Acest parametru face ca acest gaz să dea un efect de seră extrem de puternic şi, prin urmare, foarte periculos pentru atmosferă.

"Datorită acestor caracteristici, acesta are un impact foarte mare asupra încălzirii globale. Calculată pe o perioadă de timp de 100 de ani, care este durata medie a gazului PFTBA, o singură moleculă de PFTBA are acelaşi impact asupra încălzirii globale ca 7.100 de molecule de dioxid de carbon" a mai declarat Hong.

Dioxidul de carbon este folosit ca bază de comparaţie, pentru că este cel mai important gaze cu efect de seră responsabil pentru schimbările climatice induse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură