A fost identificat un biomarker în sânge care detectează maladia Alzheimer în fază iniţială [studiu]


Alzheimer, o afecţiune degenerativă progresivă a creierului
Alzheimer, o afecţiune degenerativă progresivă a creierului (blueplanetheart.it)

Acest lucru va permite un „impuls în avansul terapeutic“ al bolii, precum şi o aplicare a terapiilor non-farmacologice folosite pentru a menţine funcţia cognitivă, care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroştiinţe al Universităţii Autonome din Barcelona (Inc-UAB) şi Centrul de Cercetare Biomedicală pentru Boli Neurodegenerative (Ciberned), printre altele, au identificat un biomarker în sânge care stabileşte diagnosticul de Alzheimer în stadii incipiente.

Descoperirea a constat în identificarea unei semnături moleculare bazate pe molecule mici – compuse din mir-92-3pmir-181c-5p şi mir-210-3p – care au fost găsite la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară şi maladia Alzheimer. Astfel, aceste date preliminare au sugerat că semnătura ar putea fi folosită pentru a prezice deteriorarea funcţiei cognitive uşoare a bolii, potrivit unei declaraţii recente a Inc-UAB.

Cercetătorul José Rodriguez de la Inc-UAB a declarat că acest lucru va permite un „impuls în avansul terapeutic“ al bolii, precum şi aplicarea de terapii non-farmacologice folosite pentru a menţine funcţia cognitivă, care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

O altă colaboratoare din cadrul studiului, Dolors Siedlecki-Wullich, a indicat faptul că se deschide o cale unui „kit molecular care ar putea oferi o metodă simplă minim invazivă, eficientă şi accesibilă“ în diagnosticarea bolii Alzheimer în stadiile sale incipiente, printr-un examen de rutină.

Studiul a fost publicat în Alzheimer's Research & Therapy: Altered microRNAs related to synaptic function as potential plasma biomarkers for Alzheimer’s disease.

The Author(s): Dolores Siedlecki-Wullich, Judit Català-Solsona, Cristina Fábregas, Isabel Hernández, Jordi Clarimon, Alberto Lleó, Merce Boada, Carlos A. Saura, José Rodríguez-ÁlvarezEmail authorView ORCID ID profile and Alfredo J. Miñano-MolinaEmail author

Alzheimer's Research & Therapy201911:46 Published: 15 May 2019

https://doi.org/10.1186/s13195-019-0501-4