A fost lovită Marte de un fulger cosmic ?

Un canion enorm pe Marte, Valles Marineris. Unii cercetători opinează că a fost creat de un fulger gigant, provenit din spaţiu
Un canion enorm pe Marte, Valles Marineris. Unii cercetători opinează că a fost creat de un fulger gigant, provenit din spaţiu (NASA, USGS)

Universul abundă în mistere care ne pun la încercare actualele cunoştinţe. În secţiunea „Dincolo de Ştiinţă”, The Epoch Times adună relatări despre fenomene stranii, pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi de cercetare, nebănuite anterior. Sunt aceste relatări adevărate? Dumneavoastră, cititorii, veţi decide.

Originile neaşteptate ale fulgerelor de pe Pământ

În timp ce studiem fenomenele naturale cu o mai mare atenţie, folosind noile tehnici şi tehnologii, descoperim că multe dintre teoriile şi noţiunile vechi ajung brusc să nu se mai potrivească cu observaţiile şi experimentele noastre.

La fel s-a întâmplat şi pentru cercetătorii care căutau originea fulgerelor terestre. Aceştia au descoperit că norii de furtună nu produc un nivel de energie atât de mare ca cel necesar pentru a genera un fulger.

”O furtună are energia unei bombe atomice”, a declarat Martin Uman, directorul Centrului Internaţional pentru Testarea Fulgerelor şi Cercetare din Florida.

”Problema este că, după decenii şi decenii de măsurători în timpul furtunilor, nimeni nu a reuşit să găsească un câmp electric atât de mare”, a declarat Joseph Dwyer, profesorul de fizică şi ştiinţe spaţiale din cadrul Institutului Florida de Tehnologie (FIT).

Dwyer a postulat, în 2005, că energia necesară pentru producerea unei astfel de reacţii nu vine din interiorul atmosferei noastre, ci din razele cosmice trimise de stelele pe moarte localizate în străfundurile spaţiului.

Echipa sa de la FIT, înarmată rezultatele lui Dwyer, a detectat cu succes semnătura razei-x din norii de furtună astfel încât să întărească teoria. Ei au folosit instrumente avansate şi baloane trimise în timpul furtunilor pentru a colecta informaţiile.

Datele adunate de sonda spaţială NASA Voyager-1 atunci când a depăşit limita sistemului nostru solar a zguduit multe idei convenţionale. Cu informaţiile furnizate a devenit aparent că forţele electromagnetice care emană din galaxie au un impact mai puternic asupra soarelui şi sistemului nostru solar decât se credea iniţial.

A fost Marte lovit de un fulger cosmic gigantic ?

Este greu să-ţi imaginezi un fulger de o mărime cosmică, dar câţiva cercetători cu experienţă în studierea electricităţii cred că planeta Marte a fost lovită de un fulger cosmic, care i-a zgâriat profund suprafaţa.

Valea Marineris de pe Marte este unul din cele mai mari canioane din sistemul nostru solar. Comparativ, Marele Canion din Arizona are aproximativ 800 de kilometri lungime şi aproximativ 1,6 kilometri adâncime. Valea Marineris are 4.000 de kilometri lungime şi 7 kilometri adâncime, potrivit NASA.

Originea canionului format pe Marte rămâne necunoscută. În prezent, ipoteza principală susţine că este o crăpătură gigantică a crustei marţiene care a apărut odată cu răcirea planetei, în urmă cu miliarde de ani.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Thunderbolts Project propun, totuşi, că un fulger de proporţii gigantice sau cosmice ar fi putut forma giganticul canion. Un punct principal al supoziţiei lor implică faptul că şanţurile sale gigantice sunt diferite de cele ale canioanelor de pe Pământ care s-au rotunjit în urma eroziunii provocate de apa care şi-a croit drum de-a lungul timpului.

Thunderbolts Proiect a comparat tiparul din Valea Marineris cu cel al şocurilor electrice trimise, în laborator, pe diferite materiale, care lasă acelaşi model al zgârieturilor. Mai precis, zgârietura este o adâncitură singulară sau canalul principal al descărcării şi numeroasele braţe de descărcare, tipar care pare să fie identic cu cel din Valea Marineris, potrivit Thunderbolts Proiect.

Când un arc electric îşi croieşte un canal în materia solidă, produce un tipar specific. Acest canal şi tiparul braţelor de descărcare pot fi văzute în natură. Acesta mai apare şi în zgârieturile de pe corpul celor loviţi de fulger.

În plus, Thunderbolts Project mai citează şi abundenţa pietrelor şi a bolovanilor împrăştiaţi prin peisajul marţian, şi care pot fi observate în imaginile trimise de probele spaţiale, ce sprijină ipoteza că au fost produse de fulgerele cosmice. Magnitudinea fulgerului necesar pentru a forma Valea Marineris ar fi aruncat nenumăraţi metri cubi de pietre în spaţiu, care au revenit ulterior pe solul marţian.