A murit regele westernului în stil italian - Giuliano Gemma

Giuliano Gemma la cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Venetia, 3 septembrie 2010 in Venetia, Italia.
Giuliano Gemma la cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Venetia, 3 septembrie 2010 in Venetia, Italia. (Gareth Cattermole / Getty Images)

Marele actor Giuliano Gemma, în vârstă de 75 de ani, a avut un accident în timp ce se afla la bordul autoturismului propriu. Impactul frontal a avut loc în localitatea Cerveteri, la 40 km de Roma. Gemma a fost transportat la spitalul din Civitavecchia, dar starea sa de sănătate părea extrem de gravă imediat după accident. La puţin timp după sosirea la spital, actorul a încetat din viaţă. El se afla în maşină alături de alte două persoane care însă au suferit răni uşoare.

Giuliano Gemma s-a născut la Roma, la 2 septembrie 1938. El şi-a descoperit încă din tinereţe marea sa pasiune pentru cinema şi pentru celebrii actori din Italia şi în special pentru Burt Lancaster. Încă de cînd avea 18 ani a început să facă figuraţie specială sau cascadorie. Regizorul Duccio Tessari avea să îi ofere primul rol ca actor în filmul “Sosesc Titanii” (1962), însă prima mare ocazie a venit cu marele regizor italian, Luchino Visconti, care i-a oferit rolul de "General". Au urmat apoi roluri importante în "Angelica"şi în primele filme gen western, în care era cunoscut cu numele de Montgomery Wood.

Gemma a jucat în filme de cinema sau televiziune, fără să-şi propună limitări de stil. El a abordat comedia, drama, aventura, capa şi spada, filmele poliţiste etc. Întreaga carieră a marelui actor numără peste 100 de filme.

Dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat Gemma, reamintim “Un dolar găurit”, “Un pistol pentru Ringo”, “Ziua furiei”, etc.

Giuliano Gemma a primit Premiul David di Donatello, echivalentul italian al Oscarului, pentru rolul său în filmul “Deşertul tătarilor”.

În timpul vieţii, marele actor a practicat multe sporturi: box, gimnastică, tenis, etc

În ultimii ani, Gemma şi-a descoperit o altă mare pasiune, şi anume pentru sculptură, dovedind că are talent şi în acest domeniu.

El este tatăl actritei Vera Gemma.