A venit nota de plată după declaraţiile pemierului Dăncilă: Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România

Regele Iordaniei îşi anulează vizita în România după declaraţiile premierului Viorica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim.
Regele Abdullah al Iordaniei.
Regele Abdullah al Iordaniei. (Captură Foto)

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat, potrivit Arab News, vizita planificată în România după ce premierul Viorica Dăncilă a vorbit, la Washington, despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Majestatea Sa, Regele Abdullah al II-lea, anulează o vizită în România, programată să înceapă luni, în solidaritate cu Ierusalimul", a declarat luni ministrul de Externe al Iordaniei.

În cadrul vizitei regelui Iordaniei trebuiau să fie validate două memorandumuri de înţelegere, un acord la nivel guvernamental şi un program de cooperare.

În acelaşi timp, Forumul de Afaceri România–Iordania, programat pe 26 martie, nu va mai avea loc.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană", a transmis şi Administraţia Prezidenţială.

Reamintim că Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român". Detalii aici.

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Detalii aici.