Abbas se retrage din acordul de pace de la Oslo semnat cu Israelul

În contextul tensiunilor continue dintre Israel şi palestinienii din teritoriile ocupate, preşedintele palestinian Abbas a declarat că se retrage din acordul de la Oslo care a fost încheiat cu Israelul.


Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că teritoriile palestiniene nu pot respecta acordul de la Oslo din cauza refuzului Israelului de a aplica prevederile acestuia. Abbas a făcut afirmaţiile miercuri, în cadrul unui discurs adresat liderilor mondiali prezenţi la Adunarea Generală a ONU în New York.

“Prin urmare, declarăm că nu putem continua să aplicăm acele acorduri cu Israelul şi că acesta ar trebui să îşi asume toate responsabilităţile [care îi revin] ca o putere ocupantă”, a adăugat Abbas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat discursul lui Abbas ca fiind “înşelător”, conform Deutsche Welle.

Abbas a avertizat, de asemenea, în privinţa situaţiei tensionate din Ierusalim, unde grupurile israeliene comit incursiuni repetate şi sistematice la Moscheea Al-Aqsa.

Rupert Colville, purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat marţi că este îngrijorat de tensiunile generate de restricţiile impuse de Israel asupra accesului palestinienilor la complexul Moscheei Al-Aqsa.

“Cerem autorităţilor israeliene să se asigure că forţele de securitate aplică forţa doar ca o ultimă soluţie şi în conformitate deplină cu standardele impuse de legea internaţională pentru menţinerea ordinii publice”, a declarat Colville.

Remarcile făcute de oficialul ONU au loc în contextul amplificării tensiunilor din ultimele săptămâni din interiorul şi din jurul complexului. Soldaţii israelieni au atacat şi rănit zeci de palestinieni în cadrul unor mitinguri organizate împotriva atacurilor israeliene asupra Moscheei Al-Aqsa, care au început în 13 septembrie.

Luni, au avut loc ciocniri la locul sfânt după ce soldaţii israelieni au fost trimişi în zonă cu ocazia sărbătorii evreieşti Sukkot. Între timp, alte conflicte violente au fost raportate marţi între forţele israeliene şi manifestanţii palestinieni din Cisiordania, care au dorit să îşi arate sprijinul pentru Moscheea Al-Aqsa.

În plus, în cursul zilei de miercuri, palestinienii şi-au înălţat pentru prima oară steagul naţional la sediul ONU.

“Doresc să mulţumesc, în numele poporului nostru, ţărilor care au votat în favoarea rezoluţiei care ne permite astăzi să înălţăm steagul Palestinei la sediul ONU”, a declarat Abbas miercuri în New York.

Membrii Adunării Generale a ONU au votat în 10 septembrie în favoarea arborării steagurilor Palestinei şi Vaticanului la sediul ONU. Cele două ţări au statut de observatori în cadrul organizaţiei.