Abbas vizitează Moscova pentru a obţine sprijin pe tema Ierusalimului

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a ajuns luni în Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin. Abbas doreşte să obţină sprijinul Rusiei pe fondul amplificării tensiunilor cu SUA.

Abbas trebuia iniţial să se întâlnească cu Putin în staţiunea Soci de la Marea Neagră, însă liderul rus a anulat călătoria pentru a rămâne în capitala rusă după ce un avion de pasageri s-a prăbuşit duminică în apropierea Moscovei, ucigând toate cele 71 de persoane aflate la bord.

Călătoria liderului palestinian în Moscova are loc la două săptămâni după o vizită efectuată de premierul israelian Benjamin Netanyahu în capitala rusă.

Relaţiile dintre administraţia SUA şi palestinieni s-au deteriorat mult de când preşedintele american Donald Trump a anunţat în 6 decembrie 2017 că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, înfuriind lumea arabă şi declanşând un val de dezaprobări din partea multor state ale lumii.

Palestinienii privesc Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat. Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi a declarat întregul oraş drept capitală a sa, însă mişcarea sa nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Prin vizita sa la Moscova, Abbas va dori să îşi consolideze poziţia pe baza suportului ruşilor.

De asemenea, Abbas urmăreşte să obţină suport pentru un mecanism internaţional privind discuţiile de pace din Orientul Mijlociu, care să înlocuiască SUA ca jucător principal în procesul de pace.

Israelul şi SUA s-au opus mult timp unor acţiuni internaţionale care să implice ONU în negocierile pentru pace, manifestând temeri că un astfel de efort ar defavoriza Israelul. Cele două ţări au insistat pe discuţii directe între părţile aflate în conflict.

“Rusia şi Putin pot juca un rol important în cadrul unui forum internaţional pentru pace”, a declarat Majdi al-Khalidi, consilier al lui Abbas, fiind citat de publicaţia The Times of Israel.

Abbas, care va lua cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU în 20 februarie, a fost de asemenea nemulţumit de ameninţările lui Trump de a suspenda finanţarea Autorităţii Palestiniene.

Delegatul palestinian la Moscova, Abd al Hafiz Nofal, a afirmat duminică faptul că palestinienii nu urmăresc să excludă SUA din procesul de pace, ci “doar cer ca alte părţi să se alăture” în acel proces.

Aleksandr Şumilin, expert în probleme de Orientul Mijlociu la Institutul pentru Studii Americane şi Canadiene, a declarat că vizita lui Abbas este o “încercare de a se pune bine cu Rusia, un aliat constant, şi de a-l opri pe Netanyahu să împingă Moscova pe un drum greşit în timpul procesului de îmbunătăţire a legăturilor ruso-israeliene”.

Şumilin a precizat pentru AFP că vizita liderului palestinian “este un gest politic necesar pentru Abbas, însă nu poate face prea multe în sens practic”.

“Nu trebuie să ne aşteptăm la un progres pe urma acestei vizite”, a adăugat expertul.

În 2016, Rusia s-a oferit să găzduiască negocieri directe între Abbas şi Netanyahu, însă nimic nu s-a materializat în urma propunerii.