Update: Tânărul de 19 ani care susţine că a fost bătut de jandarmi în Secţia de Poliţie, pus pe drumuri pentru certificatul medico-legal

Bilet trimitere Rus Robert-Eduard.
Bilet trimitere Rus Robert-Eduard. (Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor)

UPDATE: Rus Robert-Eduard a făcut vineri toate demersurile necesare pentru a îşi lua certificatul medico-legal ce îi va permite să îi acţioneze în instanţă pe oamenii legii care, afirmă el, l-au bătut în data de 31 iulie până i-au fracturat o coastă.

Pentru a intra în posesia certificatului, tânărul va trebui să aştepte o săptămână şi să facă un drum Braşov-Constanţa pe banii lui. Deşi medicii Serviciului Judeţean Constanţa i-ar fi intocmit documentul doveditor, potrivit lui Robert, aceştia au refuzat, invocând legea, să i-l elibereze mai devreme de şapte zile.

Cât despre bătaia de care a avut parte la Poliţia din Costineşti, Robert ne-a relatat urmatoarele:

"În încăpere a intrat un jandarm foarte nervos şi mă înjura încontinuu, că din cauza mea nu poate sta cu nevasta şi copilul. Mi-a luat portofelul, mi-a scos tot ce aveam în el. A luat pozele cu prietena mea şi a început să facă mişto. Nu ma interoga, mai mult urla la mine. Deodată, cum stăteam pe un scaun, m-a împins. M-am dus fix către un dulap şi înspre poliţistul de lângă mine. (...) Am rămas în genunchi. A început să dea în mine. Mi-am pus mâinile deasupra capului şi îl rugam să nu mai dea. El tot urla şi dădea.

(...) Poliţistul care mi-a făcut procesul verbal şi încă unu, erau în cameră. (...) Mi-au zis să mă ridic. Jandarmul stătea lângă mine şi continua să mă înjure şi să îmi dea brânciuri, cum stăteam pe scaun. Mi-a luat o ţigară, m-a lovit cu dosul palmei şi a iesit din cameră. Am rămas cu poliţistul care îmi scria procesul verbal şi cu încă unul şi discutau ce amendă să îmi dea." a relatat Robert evenimentele.

Când Robert a refuzat să semneze procesul verbal în urma căruia ar trebui să plătească o amendă de 3000 de lei pentru o faptă pe care afirmă că nu a făcut-o, un poliţist s-a repezit înspre el cu pumnul, ca şi cum se pregătea să-şi ia elan să îl lovească, ne-a mai relatat tânarul braşovean, adăugând că, intimidat, a semnat hârtia dată de poliţişti.

Revenit la hotel, Robert, care respira cu greutate, având dureri în piept, a chemat salvarea. La spitalul din Mangalia i s-au făcut două radiografii, acestea confirmând o coastă ruptă.

Rus Rober-Eduard a primit şi tratament pentru 10 zile iar peste alte şapte va intra şi în posesia certificatului medico-legal. Marcat de cele întamplate, Robert a declarat că va depune plângere pentru ce i s-a întâmplat:

"Aşa ceva nu este normal. Chiar şi dacă aş fi făcut ce au zis ei ca am făcut, în niciun caz nu trebuiau să mă ia ca nişte animale. Erau bărbaţi în toatp firea, eu am 19 ani nu am nicio apărare. Nu mi-a venit sa cred ce s-a întîmplat." ne-a relatat Robert-Eduard.

Robert se va intoarce in Brasov şi va apela la consiliere pentru a îi trage la răspundere, în faţa legii, pe cei ce l-au agresat.

* * *

Un tânăr braşovean, aflat în vacanţă la mare, ar fi fost bătut cu temeinicie de un jandarm în sediul Poliţiei din Costineşti, sub ochii impasibili ai unui agent de poliţie, potrivit unui comunicat de presa remis de Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” către Epoch Times.

Conform comunicatului, în seara zilei de vineri, tânărul, pe nume Rus Robert-Eduard, din Braşov, aflat în vacanţă la Costineşti, în timp ce ieşea dintr-un club, a trecut pe lângă un grup care asista la acordarea îngrijirilor medicale unei tinere întinse pe trotuar. La un moment dat s-au auzit nişte vociferări la adresa poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiune, după care jandarmii au intervenit în forţă pentru a reţine persoanele turbulente.

Dacă organul de ordine publică devine un organ de represiune şi agresiune, înseamnă că siguranţa şi încrederea în instituţiile statului român sunt în mare pericol!

Aceştia au fugit, însă Robert-Eduard, în vârstă de 19 ani, aflat printre cei ce nu impietaseră activitatea organelor de ordine publică cu nimic, a fost, potrivit Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, reţinut abuziv, cu folosirea unei forţe disproporţionate, bruscat, urcat în autoturismul Poliţiei şi dus la sediul Secţiei de Poliţie Costineşti.

Potrivit informării Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, faptele foarte grave s-au petrecut în sediul de Poliţie al staţiunii Costineşti, unde, imediat după intrare, unul din jandarmi ar fi devenit foarte agresiv, i-ar fi luat tânărului telefonul mobil, ar fi îndepărtat bateria acestuia, pentru a nu risca să fie surprins de vreo filmare, după care, în timp ce Robert-Eduard se aşezase pe un scaun pentru a citi procesul verbal, jandarmul l-ar fi lovit cu palma doborându-l la podea, dupa care ar fi continuat să-l lovească violent aproximativ 30 de secunde.

La scurtă vreme a venit un alt lucrător de poliţie care l-ar fi ameninţat pe tânăr cu pumnul, obligându-l să semneze procesul verbal, mai scrie Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor în comunicat.

La toate aceste agresiuni a asistat Agentul Şef Radu Marian, care nu doar că nu a intervenit pentru oprirea abuzurilor ci, mai mult, i-a aplicat acestuia o sancţiune contravenţională de 3.000 lei, pentru nişte presupuse fapte pe care tânărul afirmă că nu le-a săvârşit.

Unul dintre colegii care a asistat la reţinerea şi bruscarea lui Robert Rus de către Jandarmi şi Poliţie a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a semnalat comportamentul abuziv al organelor de ordine, a indicat că, din informaţiile primite de la vânzătorii tarabelor aflate în zonă, practica Poliţiei Costineşti în asemenea situaţii este de a utiliza violenţa fizică, a solicitat să se ia măsuri pentru prevenirea unor asemenea abuzuri, dar a fost redirecţionat tot către Poliţia din Costineşti, care i-a comunicat să pună capăt apelului, deoarece ţine linia de urgenţă ocupată fără motiv.

Urmare a acestui incident, Rus Robert-Eduard are coasta C8 fracturată , precum şi alte contuzii, conform unei prime evaluări medicale la Spitalul din Mangalia, urmând ca vineri să fie consultat la Laboratorul de Medicină Legală Constanţa.

„Considerăm că agresarea fizică a unei persoane într-o secţie de Poliţie din România, în aşa fel încât chiar şi viaţa să-i fie pusă în pericol (o coasta fracturată poate perfora un organ intern sau atinge un nerv), este un fapt extrem de grav şi că trebuie stopate aceste practici abuzive, deloc singulare, ale Jandarmeriei şi Poliţiei Române” opinează semnatarul comunicatului, Dl Claudiu Dumitriu, adăugând că, în momentul în care „organul de ordine publică devine un organ de represiune şi agresiune, înseamnă că siguranţa şi încrederea în instituţiile statului român sunt în mare pericol.”

La ora redactării acestei ştiri dl Rus Robert-Eduard era în drum spre medicul legist.

La biroul de presă al Poliţiei Contanţa nu răspundea nimeni.

Vom reveni cu informaţii pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne