Acceleratorul de particule de la CERN funcţionează la capacitate maximă: scopul este de a produce materie neagră

După o perioadă de câteva luni pentru întreţinere şi un interval de câteva săptămâni necesară pornirii, iată că acceleratorul de particule din Geneva funcţionează din nou la capacitate maximă.
După o perioadă de câteva luni pentru întreţinere, iată că reactorul de particule din Geneva funcţionează din nou la capacitate maximă.
După o perioadă de câteva luni pentru întreţinere, iată că reactorul de particule din Geneva funcţionează din nou la capacitate maximă. (Foto: Laurent Gillieron/dpa – Epoch Times Germania)

Primele date au fost deja achiziţionate, a declarat Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva. Fizicienii de acolo cercetează cea mai mare enigmă a fizicii. Ei vor să producă materia neagră. Din această materie este compus în cea mai mare parte universul, care nu este compus din elemente constructive de bază cu care suntem familiarizaţi. În acest scop sunt ciocnite miliarde de protoni cu viteze apropiate de cea a luminii. În câteva săptămâni este permis (probabil din motive de securitate) să fie produse mai mult de un miliard de coliziuni pe secundă. Acest lucru îl susţine CERN.

Pentru evaluarea si valorificarea cantităţii mari de date este necesară o perioadă de timp

În acest experiment, mii de date vor fi stocate, sortate, arhivate şi evaluate. Dacă într-adevăr a luat naştere materie neagră, fizicienii vor şti de abia după câteva luni, atunci când se va terminată evaluarea. Deja din 2012 CERN a demonstrat existenţa particulelor Higgs cu ajutorul experimentelor de la acceleratorul de particule. S-a răspuns astfel la întrebarea legată de modul în care capătă masă cele mai mici elemente constitutive ale universului. Fizicianul Higgs descrisese teoretic acest lucru deja în anii ’60, dar dovada fizică a venit de abia cu ajutorul puternicului accelerator de particule.