Acord Erevan-Moscova: Armata rusă va interveni în cazul unei agresiuni externe împotriva Armeniei

Semnarea acordului dintre Rusia şi Armenia privind forţele combinate va permite trupelor ruse să participe la apărarea republicii armene, a declarat ministrul armean al Apărării, Vigen Sargsian, aflat într-o vizită în Rusia.
Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016
Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016 (KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Acordul privind Forţele Armate Combinate (FAC) urmează să fie semnat în cadrul vizitei sale în Federaţia Rusă, scrie Independent.md.

„În cazul unui atac împotriva Armeniei, baza militară rusă din Armenia, care se află în Gyumri, va fi, de asemenea, implicată în apărare, iar pentru acest lucru este nevoie de o bază legală. În acest caz, temeiul juridic este acest acord internaţional (despre Forţele Armate Combinate)”, a spus ministrul Apărării, citat de portalul Aysor.am.

”Armenia şi Rusia sunt legate una de altă nu doar prin relaţii de alianţă, ci de relaţii frăţeşti şi de o prietenie veche de secole între cele două popoare. Grupul de forţe combinate a fost creat cu mult timp în urmă, iar scopul său este să sesizeze din timp pregătirea unui atac armat împotriva Armeniei şi să-l respingă”, a precizat Vigen Sargisian într-un interviu acordat ziarului rus Izvestia, înaintea vizitei sale în Rusia.

Teoretic, acordul nu acoperă Nagorno-Karabah, regiune aflată sub protecţia Armeniei. Teritoriul este recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului, care de facto nu mai deţine controlul asupra regiunii din anul 1991.

Citiţi şi: Cum profită Rusia de conflictul din Nagorno-Karabah (interviu)