Acord franco-indian în valoare de 16 miliarde USD pentru dezvoltarea relaţiilor de apărare şi securitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Patrick Kovarik/AFP/Getty Images)

Companii franceze şi indiene au semnat sâmbătă contracte în valoare de 16 miliarde de dolari (13 miliarde de euro) în prima zi a vizitei preşedintelui Emmanuel Macron în India, a anunţat într-o declaraţie preşedinţia franceză.

Acordurile includ un contract al companiei franceze Safran pentru aprovizionarea companiei aeriene Spice Jet cu motoare, un contract pentru modernizarea sistemului de apă al Suezului în oraşul sudic Davangere şi un contract între compania de gaz industrial Air Liquide şi Sterlite.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi, au declarat în cadrul unei conferinţe de ştiri în New Delhi că cele două ţări îşi vor consolida parteneriatul şi în sectoarele apărării şi securităţii.

“Fie că este vorba de mediu, securitate, resurse maritime, sau libertatea de navigaţie şi zbor, suntem dedicaţi întăririi parteneriatului nostru pe toate aceste fronturile”, a afirmat Modi. “Considerăm Franţa unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai noştri în domeniul apărării”.

De asemenea, Modi a apreciat angajamentul Franţei pentru producerea de echipamente de apărare şi securitate în India şi pentru contribuţia adusă la planul premierului “Make in India” (Produceţi în India), care urmăreşte dezvoltarea producţiei locale.

Macron a afirmat că cele două ţări au decis să facă mai multe progresse în lupta împotriva terorismului şi a creării unei strategii pentru îschimburi de informaţii.

“Navele noastre vor putea să contacteze bazele noastre militare... de asemenea, agenţiile noastre spaţiale vor desfăşura unele activităţi de monitorizare comună în zona maritimă”, a precizat Macron.

“Pacificul şi Oceanul Indian nu pot fi locuri ale puterilor hegemonice”, a adăugat liderul francez.

Cabinetul preşedintelui Macron a susţinut că vor fi investiţi în India aproximativ 200 milioane de euro.

Într-o declaraţie publicată ulterior, sâmbătă, compania aeriană indiană Spice Jet a dezvăluit detalii ale acordului privind motoarele – compania va cheltui 12,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra motoare de la CFM Internaţional, producătorul de avioane deţinut de General Electric şi compania franceză Safran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie