Acord intermediat de ruşi: Siria recâştigă controlul asupra frontierei cu Israelul

Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria.
Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria. (Getty Images)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este pe cale să recâştige controlul asupra frontierei ţării sale cu Israelul după o victorie majoră asupra rebelilor, care au acceptat să se predea în cadrul unor negocieri intermediate de Rusia, susţin surse din ambele tabere.

Reluarea controlului sirian asupra zonelor învecinate cu porţiunea ocupată de Israel a Înălţimilor Golan pare să facă parte dintr-un plan rusesc mai amplu de a reinstitui controlul sirian în regiunea de frontieră şi, în acelaşi timp, de a curăţa zona de miliţii pro-Iran, după cum au cerut în repetate rânduri Israelul şi SUA în discuţiile cu Moscova din acest an, potrivit RFE/RL.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Rusiei, în timp ce s-a aflat recent într-o vizită la Kremlin, că aliatul său, preşedintele Assad, va fi în siguranţă din punctul de vedere al Israelului, însă Moscova ar trebui să încurajeze forţele iraniene să plece din Siria, a declarat un oficial israelian de rang înalt.

Susţinute de puterea aeriană rusească, forţele lui Assad au măturat sud-vestul Siriei în ultima lună în cadrul uneia dintre cele mai rapide campanii în războiul civil sirian izbucnit în 2011, forţând predarea rebelilor mult mai slab înarmaţi. Războiul a provocat până acum moartea a peste 400.000 de persoane.

Această campanie i-a readus deja lui Assad controlul asupra unei porţiuni critice a regiunii de frontieră cu Iordania.

Mass media de stat siriană a susţinut că a fost încheiat un acord pentru provincia sud-vestică Quneitra, adăugând că 10 autobuze au ajuns într-un sat din regiune în seara zilei de joi pentru evacuarea rebelilor “care au refuzat să rezolve disputa cu statul” într-un teritoriu controlat de rebeli în nordul ţării.

O copie a acordului de predare a rebelilor, trimis agenţiei Reuters de o sursă din tabăra rebelă, a precizat că rebelii au negociat acordul cu Rusia.

Reiterând termenii de predare impuşi rebelilor în alte zone ale ţării, luptătorii din opoziţie au acceptat să renunţe la armele lor grele şi de capacitate medie. Cei care doresc să rămână în zonele recuperate de Assad trebuie să accepte revenirea acestuia la putere.

Rebelilor care au respins termenii de capitulare li s-a oferit trecere liberă şi transport spre provincia ocupată de opoziţie Idlib, în nord-vestul ţării.

Unele rapoarte au susţinut că un grup afiliat la grupul jihadist Statul Islamic continuă să controleze o porţiune a frontierei din Înălţimile Golan şi nu face parte din noul acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe