Acord istoric. India şi Bangladesh fac rocada cu zeci de insuliţe disputate

Rezidenţii unei foste enclave indiene poartă torţe şi un steag al Bangladeshului în timp ce participă la o procesiune în Dasiarchhara, Kurigram în Bangladesh, 1 august 2015.
Rezidenţii unei foste enclave indiene poartă torţe şi un steag al Bangladeshului în timp ce participă la o procesiune în Dasiarchhara, Kurigram în Bangladesh, 1 august 2015. (Captură Foto)

India şi Bangladesh au făcut rocada cu zeci de parcele de pământ, anterior revendicate de ambele ţări, punând capăt uneia dintre cele mai controversate dispute de frontieră din lume, în cadrul căreia zeci de mii de oameni au rămas fără cetăţenie.

Sâmbătă, un total de 162 de insuliţe – 111 în Bangladesh şi 51 în India – au fost predate oficial ţărilor care le înconjoară, rezidenţii acestora fiind capabili să aleagă între a rămâne acolo, a-şi schimba naţionalitatea sau a se muta.

Aproximativ 50.000 de rezidenţi ai acestor enclave vor obţine în cele din urmă o identitate adecvată după ce, timp de peste 6 decenii nu au avut nicio cetăţenie.

Acordul istoric a fost semnat între cele două ţări în luna iunie şi a intrat în vigoare vineri, la miezul nopţii.

Mulţimi de oameni au ieşit pe străzi pentru a sărbători obţinerea noilor lor cetăţenii, conform rapoartelor media locale.

“Am fost în întuneric timp de 68 de ani”, a declarat Russel Khandaker, un tânăr de 20 de ani din enclava Dashiar Chhara, care a aparţinut Indiei, dar acum a devenit parte a Bangladeshului. “În sfârşit vedem lumină”, a adăugat el.

Mii de oameni au sfidat ploile musonice pentru a sărbători evenimentul, mărşăluind pe drumurile pline de noroi şi cântând imnul naţional al Bangladeshului. Alţii au aprins 68 de lumânări pentru a marca sfârşitul a ceea ce ei au numit “68 de ani de durere şi lipsă de demnitate nesfârşite”.

Oficiali din cele două ţări au înălţat steagurile lor naţionale deasupra noilor teritorii, în cadrul unor ceremonii oficiale desfăşurate sâmbătă dimineaţă.

Potrivit unui tratat semnat în 1713 între cele două ţări, 106 enclave indiene din Bangladesh şi 92 de enclave aparţinând Bangladeshului în India erau considerate insuliţe străine în teritoriul fiecărei ţări.

Enclavele au supravieţuit împărţirii subcontinentului în 1947 sub conducerea britanică şi războiului de independenţă al Bangladeshului cu Pakistanul din 1971.

Bangladeshul a susţinut semnarea un acord cu India în 1974, încercând să soluţioneze disputa, dar India a semnat un acord final doar în iunie 2015 după ce premierul Narendra Modi a vizitat Dhaka la începutul anului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.