Acordul de Asociere cu UE al Moldovei va fi ratificat de parlamentul italian

.
. (The Epoch Times)

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, aflată într-o vizită de lucru la Roma, a avut miercuri întrevederi cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Comunitare a Camerei Deputaţilor, Fabrizio Chicchitto, şi preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Emigraţie a Senatului, Pier Ferdinando Casini, relatează Moldpres citând Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri autorităţilor italiene pentru politicile active promovate în vederea integrării cetăţenilor moldoveni în piaţa muncii şi în societatea italiană. De asemenea, oficialul a reiterat interesul pentru încheierea acordurilor bilaterale privind protecţia socială, a migraţiei personalului medical, recunoaşterii titlurilor de studii şi a calificărilor profesionale. În context, a fost exprimată disponibilitatea părţii moldoveneşti de a găzdui în viitorul apropiat, la Chişinău, delegaţiile experţilor italieni în vederea demarării negocierilor asupra acestor acorduri.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat aplicarea eficientă a Acordului în domeniul migraţiei de muncă şi a proiectelor realizate în baza acestuia, care prevăd formarea şi încadrarea în câmpul muncii în Italia a peste 500 de cetăţeni moldoveni, în diverse domenii sectoriale. Evocând buna cooperare existentă cu Italia în cadrul Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, Natalia Gherman a exprimat interesul pentru promovarea în continuare a proiectelor în domeniul migraţiei şi dezvoltării, precum şi consolidării capacităţilor Agenţiei Naţionale de ocupare a forţei de muncă.

La rândul său, ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, a apreciat calitatea şi contribuţia valoroasă a comunităţii moldoveneşti din Italia la dezvoltarea economiei italiene şi a relaţiilor dintre cele două ţări. Oficialul a confirmat disponibilitatea părţii italiene de a organiza o reuniune tehnică la nivel de experţi, cu scopul confruntării legislaţiilor naţionale în vederea ulterioarei negocieri a acordului privind protecţia socială şi a dat asigurări că vor fi continuate proiectele în curs în domeniul migraţiei circulare, a formării lingvistice şi profesionale a lucrătorilor moldoveni.

În cadrul întrevederilor la Camera Deputaţilor şi Senat, Gherman a făcut referire la necesitatea impulsionării relaţiilor interparlamentare moldo-italiene, prin efectuarea unui schimb de vizite la nivelul preşedinţilor de Parlament şi al comisiilor de profil.

Totodată, în contextul apropiatei semnări a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat celor doi preşedinţi de comisii de a susţine ratificarea neîntârziată a acestuia de către Parlamentul Italian.

„Acordul de Asociere este un acord nu doar util, ci şi foarte important din punct de vedere politic, de aceea Parlamentul italian va fi primul dintre parlamentele statelor europene care îl va ratifica” – a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe şi Comunitare a Camerei, Fabrizio Chicchitto.

Deplina susţinere în acest sens a fost exprimată şi de către preşedintele Comisei de profil a Senatului italian, Pier Ferdinando Casini. De asemenea, cei doi oficiali au exprimat disponibilitatea de a efectua o vizită la Chişinău în luna septembrie curent, pe parcursul preşedinţiei Italiei la Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul vizitei de lucru la Roma, Natalia Gherman a avut o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor diasporei moldoveneşti din Italia, în timpul căreia a prezentat priorităţile politicii interne şi externe a Guvernului şi a răspuns la întrebările participanţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe