Acordul pentru Brexit suferă o nouă înfrângere majoră în Parlamentul britanic. Miercuri un nou vot

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Parlamentarii britanici au dat marţi o nouă lovitură majoră acordului de retragere încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, respingând acordul revizuit cu 391 de voturi la 242, potrivit Deutsche Welle.

“Regret profund decizia luată de Cameră în această seară”, a afirmat May.

“Cred în continuare că, de departe, cel mai bun rezultat este ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană într-o manieră ordonată cu un acord şi că acordul pe care l-am negociat este cel mai bun şi, într-adevăr, singurul disponibil”.

May a sperat că unele clarificări şi adăugiri de ultimă oră la controversatul “backstop irlandez” îi va convinge pe parlamentarii sceptici să susţină acordul.

Dar această perspectivă s-a diminuat în scurt timp, după ce Geoffrey Cox, juristul cu cel mai înalt rang din guvern, a declarat Parlamentului că adăugirile nu abordează în întregime obiecţiile legale ale scepticilor la adresa backstop-ului.

Înfrângerea suferită de May are loc cu doar 17 zile înainte ca cea de-a cincea economie a lumii să iasă din UE.

Parlamentarii vor vota miercuri dacă Marea Britanie ar trebui să iasă din UE fără un acord, scenariu care ar putea lovi în mod serios atât economia britanică, cât şi companiile UE care se bazează pe comerţul cu Londra.

În cazul în care parlamentarii votează pentru un Brexit fără acord, Parlamentul va vota şi posiblitatea de a solicita Bruxelles-ului prelungirea termenului limită pentru Brexit – 29 martie.

“Daţi-mi voie să fiu clară”, a afirmat May. “Votând împotriva retragerii fără un acord şi în favoarea prelungirii termenului nu se vor rezolva problemele cu care ne confruntăm. UE va dori să ştie în ce fel dorim să folosim prelungirea şi Camera va trebui să răspundă la această întrebare”.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din opoziţie, a declarat că May trebuie să accepte faptul că acordul a căzut şi şi-a reînnoit apelul pentru noi alegeri parlamentare.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că celelalte 27 de state UE regretă rezultatul votului de marţi.

Marea Britanie va trebui să ofere “justificări credibile” dacă parlamentarii vor vota pentru prelungirea termenului limită pentru Brexit, a adăugat purtătorul de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe