Actele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă, trimise în Serbia

Ministerul de Justiţie a trimis în Serbia documentaţia vizând extrădarea fostului deputat. La cererea părţii române, sârbii au extins, cu 40 de zile, termenul limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei a trimis întreaga documentaţie privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă la instituţia omoloagă din Serbia, dosarul fiind înregistrat, a declarat, joi dimineaţa, Tudorel Toader.

"Este o procedură uzuală (solicitarea de prelungire a termenului de extrădare - n.r.). Există un articol în tratat care prevede posibilitatea prelungirii de la 18 la 40 de zile, în ideea de a preveni posibilitatea ieşirii din termen şi eliberarea celor aflaţi în situaţia respectivă. O măsură de precauţie (...). Noi am trimis întreaga documentaţie la Ministerul Justiţiei din Serbia, are 475 de pagini, a fost tradusă în timp cu un efort foarte susţinut şi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei din Serbia. Din acest moment, de ieri de la 13:30, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le avea", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Dinspre partea sârbă, purtătorul de cuvânt al Curţii Supreme de Justiţie din Serbia a confirmat că instituţia a extins, miercuri, cu 40 de zile, la cererea României, termenul limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă.

Demersurile Ministerului Justiţiei au loc în contextul în care DNA Ploieşti a cerut, miercuri, două noi mandate de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, adresate Tribunalului Prahova şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cererea de arestare preventivă trimisă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost făcută în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, dosar în care omul de afaceri este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Cererea adresată Tribunalului Prahova vizează dosarul „Ponta – Blair”, în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani. Concret, Ghiţă este acuzat că i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012. Banii ar fi fost folosiţi pentru organizarea unei vizite în România a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dispărut din ţară înainte de Crăciun, de sub ochii poliţiştilor care-l filau, în timp ce se întorcea de la un eveniment al SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne