Acţiune de protest: Regimul de la Chişinău încearcă să muşamalizeze cazul unui tânăr decedat în penitenciar

De moartea lui Brăguţa se face vinovat tot sistemul justiţiei din RM, începând de la poliţişti, procurori, judecători şi până la Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare, susţine avocatul Vadim Vieru.
Protest în memoria lui Andrei Brăguţa decedat în penitenciar (R. Moldova)
Protest în memoria lui Andrei Brăguţa decedat în penitenciar (R. Moldova) (facebook.com/pas)

Zeci de oameni s-au adunat vineri seara în Scuarul Catedralei din centrul municipiului Chişinău la o acţiune de protest, dar şi de comemorare a tânărului decedat în condiţii suspecte în penitenciar. Iniţiativa aparţine formaţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) care susţine că moartea lui Andrei Brăguţa ar fi tratată cu prea mult cinism de către autorităţi, de aceea cer investigarea cât mai corectă a cazului şi pedepsirea celor vinovaţi.

Potrivit PAS, moartea tânărului de 32 de ani aflat în arest pentru depăşirea vitezei este, în primul rând, o tragedie a familiei sale. Moartea lui este însă şi o tragedie a întregului popor. Căci oamenii nu se mai simt în siguranţă nici cu cei plătiţi să-i protejeze. Iar cei care au menirea de a-i proteja ucid fără scrupule, ştiind că acţiunile lor vor fi tăinuite de şefi. ”Regimul Plahotniuc-Dodon încearcă să muşamalizeze cazul tânărului decedat în condiţii suspecte aflat în custodia poliţiei, Andrei Brăguţa.”

Manifestanţii au realizat o inscripţie din lumânări cu textul: "Cerem Dreptate!" şi au ţinut un minut de reculegere.

Între timp în presă au apărut imagini video de la reţinerea lui Andrei Brăguţa. Potrivit acestora, în timpul reţinerii, dar şi în perioada cât s-a aflat în custodia poliţiei, bărbatul avea un comportament ciudat şi violent. Avocatul rudelor tânărului decedat, Vadim Vieru menţionează că imaginile video dovedesc pe deplin că persoana avea probleme mentale şi că starea i se agrava considerabil, dar poliţiştii nu au fost capabili să depisteze acest lucru.

Procuratura municipiului Chişinău anunţă că a iniţiat o cauză penală pe faptul vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale, soldată cu decesul victimei fiind suspendaţi din funcţie cinci angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi trei ofiţeri din cadrul Inspectoratului General de poliţie. Avocaţii pe caz însă susţin că suspendările din sistem sunt doar o încercare de a calma opinia publică.

Astfel, Vadim Vieru atenţionează că suspendarea din funcţie nu ar fi un remediu eficient. ”Credem că etapa de lichidare a probelor a trecut, iar acum se încearcă calmarea opiniei publice prin faptul că s-au suspendat câteva persoane. De acest incident se face vinovat tot sistemul, începând de la poliţişti, procurori, judecători şi până la Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe