Acţiunile Deutsche Bank în picaj după ce Merkel exclude un bailout de stat

Problemele cu care se confruntă Deutsche Bank s-ar putea amplifica după ce guvernul german a anunţat că nu îi va oferi un ajutor de stat. Acţiunile băncii au scăzut semnificativ şi temerile pe piaţă s-au amplificat, de asemenea.
Deutsche Bank.
Deutsche Bank. (Sean Gallup / Getty Images)

Într-o mişcare neaşteptată, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că a exclus ajutorul de stat pentru Deutsche Bank. Reacţia pieţei a fost rapidă şi brutală, acţiunile băncii ajungând la un nou record scăzut pierzând peste 6% în această dimineaţă în mijlocul temerilor că facturile legale tot mai mari ar putea forţa creditorul să adune capital.

Daniel Regli, un analist la firma Main First, fiind citat de Bloomberg, a declarat că “este clar faptul că înţelegerea cu Departamentul american de Justiţie (DoJ) şi amenda de 14 miliarde de dolari continuă să afecteze acţiunile. Nimeni nu crede că [Deutsch Bank] va plăti acea sumă, dar pentru unii investitori ar putea fi o sursă de îngrijorare faptul că până şi guvernul german discută situaţia băncii”.

Cancelarul german a exclus ajutorul de stat pentru Deutsche Bank înaintea alegerilor naţionale din septembrie 2017, a menţionat revista Focus, săptămâna trecută citând oficiali guvernamentali neidentificaţi. În plus, Merkel a refuzat să se implice în chestiunea legală a băncii cu DoJ, a susţinut revista.

Cea mai mare bancă a Germaniei va fi “sub-capitalizată în mod semnificativ” chiar dacă va obţine suficienţi bani pentru a acoperi înţelegerea în cazul vânzării de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare, a declarat Andrew Lim, analist la Societe Generale SA, într-o notă informativă la începutul acestei luni.

Analiştii de la JP Morgan Chase & Co au declarat că o înţelegere cuprinsă între 3 şi 3,5 miliarde de dolari ar permite băncii germane să soluţioneze alte chestiuni legale, adăugând că banca va pierde câte 24 de puncte de bază în capital pentru fiecare miliard de dolari suplimentar pierdut în cheltuieli de judecată.

Între timp, guvernul german îşi amplifică retorica, susţinând că nu vede niciun motiv pentru existenţa unor speculaţii legate de vreun ajutor de stat pentru Deutsche Bank. “Guvernul nu va participa la astfel de speculaţii”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al gigantului bancar german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie