Acţiunile Deutsche Bank în scădere după ce unele fonduri speculative îşi reduc expunerea

Deutsche Bank, gigantul financiar cu expunerea cea mai mare la derivative din Europa, a început să aibe probleme serioase de imagine după ce SUA a impus penalităţi şocant de mari în valoare de 14 miliarde USD
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Acţiunile băncii germane Deutsche Bank au primit o nouă lovitură joi pe bursa din New York după ce un raport al Bloomberg a susţinut că un număr mic de fonduri speculative care au conturi în industria de derivative cu creditorul german şi-au redus expunerea.

Barry Bausano, director al departamentului Deutsche Bank pentru derivative, a încercat să liniştească piaţa, afirmând pentru CNBC că au existat unele scurgeri de capital, dar şi intrări, ceva tipic pentru fluxurile şi refluxurile acestui tip de afacere. În plus, el a declarat că brokerajul primar este în continuare foarte profitabil pentru bancă şi că “nu există niciun dubiu că avem o problemă de percepţie”.

Deutsche Bank are o expunere la produse financiare derivate de 72 trilioane de dolari, printre cele mai mari din lume şi sigur cea mai mare din Europa. Suma este de multe ori mai mare decât întregul PIB al Germaniei.

Bausano nu a putut să comenteze despre numere specifice ale retragerilor şi nici nume de clienţi, dar a precizat că banca are aproximativ 800 de clienţi fonduri speculative.

Raportul Bloomberg, citând o sursă internă şi o evaluare a unui memo intern, a mai evidenţiat faptul că majoritatea clienţilor Deutsche Bank specializaţi în servicii de clearing nu au făcut nicio schimbare.

Rapoarte recente subliniau că dimensiunea gigantului financiar ridică probleme sistemice pentru finanţele zonei euro, în cazul în care îşi pierde stabilitatea.