ActiveWatch cere deputaţilor să nu restrângă libertatea presei

Conferinţă de presă susţinută de Nicuşor Dan şi Ştefania Simion cu rivire la ” abuzurile de la Pungeşti”. În imagine, Mircea Toma
Conferinţă de presă susţinută de Nicuşor Dan şi Ştefania Simion cu rivire la ” abuzurile de la Pungeşti”. În imagine, Mircea Toma (Epoch Times România)

ActiveWatch, organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Centrul pentru Jurnalism Independent le solicită membrilor Camerei Deputaţilor, printr-o scrisoare deschisă, să respingă modificările aduse articolului 277 din Codul Penal de proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae.

"Considerăm că modificarea art. 277 vizează direct difuzarea de către mass-media a informaţiilor din dosare şi include nejustificat jurnaliştii printre subiecţii legii, aceştia riscând pedepse cu închisoarea pentru difuzarea unor informaţii. Susţinem menţinerea variantei actuale a articolului 277, în care sunt enumerate categoriile de persoane cărora li se aplică prevederile acestui articol („martor, expert sau interpret”)'', scriu semnatarii scrisorii, datată 30 septembrie.

Sub motivaţia „îmbunătăţirii Codului Penal”, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus un amendament care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru persoanele care publică informaţii din dosarele penale. Modificarea propusă de Nicolae a fost adoptată tacit de Senat şi urmează a intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

În prezent, Codul Penal prevede că "dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. Nemulţumit însă de faptul că doar procurorii sau funcţionarii care au treabă cu dosarele penale sunt pedepsiţi dacă dezvăluie informaţii din dosare, Şerban Nicolae a propus modificarea respectivului articol de lege astfel încât să fie pasibile de pedepse toate categoriile de cetăţeni care dezvăluie informaţii din cauze penale, inclusiv presa.

Astfel, jurnaliştii care publică stenograme din dosarele unor politicieni acuzaţi de corupţie ar putea fi anchetaţi pentru că au publicat informaţii din ancheta penală, şi chiar închişi, dacă propunerea lui Nicolae va fi adoptată de deputaţi.

"Responsabilitatea păstrării informaţiilor din dosare aparţine exclusiv persoanelor care au atribuţii în acest sens. În momentul în care astfel de informaţii ajung la presă, decizia publicării sau a nepublicării lor revine exclusiv corpului editorial, în funcţie de evaluarea proprie. Jurnaliştii au obligaţia profesională de a oferi informaţii de interes public", mai arată cele trei organizaţii, adăugând că articolul 277 pune în pericol dreptul profesional al jurnaliştilor de a proteja confidenţialitatea surselor.

"Orice restrângere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetăţenilor la liberă informare. Jurnaliştii au dreptul profesional de a publica inclusiv documente clasificate sau secrete de stat, atunci când publicarea acestora serveşte unui interes public superior (ex: comiterea unei infracţiuni)", se mai precizează în texul scrisorii adresate parlamentarilor.

Totodată, ActiveWactch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Centrul pentru Jurnalism Independent mai arată că iniţiatorul amendamentului, senatorul Şerban Nicolae aplică un dublu standard atunci când face referire la jurisprudenţa CEDO.

"Pe de o parte, invocă rezonabil jurisprudenţa CEDO în favoarea libertăţii de exprimare atunci când justifică modificarea articolului 276 (oferind protecţie jurnaliştilor care pun în discuţie modul în care sunt instrumentate anumite dosare); pe de altă parte, ignoră aceeaşi jurisprudenţă prin modificările aduse articolului 277, restrângând jurnaliştilor dreptul de a publica informaţii şi/sau opinii în legătură cu anumite dosare".

Organizaţiile semnatare vă cer să ţineţi cont în votul dvs. atât de normele internaţionale la care România a aderat, cât şi de contextul naţional, în care discutarea, expunerea actelor/dosarelor de corupţie şi buna funcţionare a Justiţiei sunt de interes public major.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne