ActiveWatch, plângere anti-Antena 3: Nicuşor Dan, anchetat, judecat şi executat fără a fi audiat, în stilul consacrat

.
. (Youtube - screenshot)

Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch a anunţat, miercuri, că a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu emisiunea Sinteza Zilei, de marţi, de la Antena 3, în care candidatul Nicuşor Dan a fost „anchetat, judecat şi executat, fără să fie audiat, într-un stil de mult consacrat de Antena 3”.

„Aseară am consemnat o premieră în 'campania electorală' televizată: candidatei Gabriela Firea i-a fost acordat, în direct, dreptul la replică pentru nişte afirmaţii pe care le făcuse candidatul Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă ce avusese loc cu multe ore înainte de intervenţia doamnei primar. Dar asta a fost cea mai mică problemă a emisiunii Sinteza Zilei.

Timp de o oră şi jumătate, candidatul Nicuşor Dan a fost anchetat, judecat şi executat, fără să fie audiat, într-un stil de mult consacrat de Antena 3 (şi copiat cu mai puţin succes de alte televiziuni de trib). Paradoxal, acest antimodel de 'dezbatere' are mai mulţi câştigători şi un singur perdant. Candidaţii câştigă, televiziunea câştigă, ba chiar şi capetele vorbitoare din platou câştigă. Singurul care pierde este publicul. De fiecare dată”, au scris cei de la ActiveWatch pe pagina lor de Facebook.

Reprezentanţii organizaţiei citate adaugă faptul că, deşi s-au „acomodat de mult cu gândul că, în campaniile electorale, candidaţii pot fi foarte agresivi şi strategiile pot fi murdare, [...] mass-media nu trebuie să fie parte asumată din această mizerie”.

ActiveWatch precizează că a sesizat CNA pe această speţă cu speranţa că interesului public i se va face puţină dreptate şi au redat textul din sesizarea menţionată:

"În atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului

Prin prezenta solicităm membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului să analizeze o serie de abateri de la Codul Audiovizual şi Decizia 475/2020 care au avut loc în cadrul emisiunii 'Sinteza Zilei', difuzată de postul Antena 3 la data de 15 septembrie 2020.

În cadrul emisiunii sus menţionate a fost dezbătut pe larg (interval orar 21:00 – 22:30) posibila implicare a candidatului la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, în acte de natură ilegală. În fapt, subiectul de interes public legitim, a fost abordat într-o manieră ce contravine în totalitate legislaţiei audiovizuale în vigoare, precum şi standardelor profesionale internaţionale care guvernează activităţile mass-media.

Cadrul dezbaterii a fost dezechilibrat atât prin structura panelului de invitaţi (în cadrul emisiunii a beneficiat de un spaţiu amplu de exprimare inclusiv doamna Gabriela Firea, principalul contracandidat al domnului Nicuşor Dan), cât şi prin dinamica şi conţinutul discuţiilor din platou. Întregul segment a fost construit în jurul unor de speculaţii şi acuzaţii grave la adresa candidatului Nicuşor Dan, fără ca acestuia să i se asigure condiţii similare de exprimare a propriului punct de vedere.

În opinia noastră, acest model de dezbatere prezintă riscul de a compromite, prin lipsă de profesionalism şi partizanat, un subiect de interes public major. Considerăm că jurnaliştii au datoria să fie critici şi provocatori în beneficiul adevărului şi interesului public, însă actul jurnalistic trebuie să fie realizat cu bună-credinţă şi cu respectarea unor minime standarde profesionale. Şi, evident, să respecte legea.

Având în vedere aspectele menţionate, vă rugăm să dispuneţi sancţionarea postului Antena 3 pentru abateri grave de la Decizia 220/2011 ( Art. 40 şi Art. 66 ), precum şi de la Decizia 475/2020 (Art 3 şi Art 8)".

Asociaţia ActiveWatch

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne