Activist britanic pentru drepturile omului oprit să intre în Hong Kong

Un activist britanic pentru drepturile omului, care a criticat întemniţarea susţinătorilor democraţiei în Hong Kong, s-a confruntat miercuri cu interdicţia de a vizita oraşul chinez semiautonom.
Benedict Rogers
Benedict Rogers (Captură Foto)

Benedict Rogers, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului a Partidului Conservator britanic, a sosit în Hong Kong miercuri dimineaţă din Bangkok, dar a fost împiedicat de ofiţerii biroului de imigraţie să intre în oraş, potrivit unor rapoarte media.

“Nu mi-au oferit nicio explicaţie”, a declarat el telefonic pentru The Guardian, înainte să ajungă miercuri înapoi în Tailanda.

“Sunt foarte şocat. Simt că este un alt exemplu al situaţiei în care, dacă nu este vorba de moarte, atunci este vorba de chinurile morţii formulei ‘O ţară, două sisteme’”‚ a adăugat el.

Marea Britanie a returnat Hong Kong-ul Chinei în 1997 sub formula “O ţară, două sisteme”, care trebuia să protejeze libertăţile şi modul de viaţă al oraşului.

Departamentul de imigraţie din Hong Kong nu a răspuns imediat cererilor de confirmare a incidentului.

Interdicţia aplicată lui Rogers are loc cu o săptămână înaintea unui Congres major al Partidului Comunist Chinez ce va avea loc în Beijing.

Anson Chan, fost secretar şef al guvernului din Hong Kong, a prezentat incidentul de miercuri ca fiind o “nouă lovitură gravă” dată acordului Hong Kong-ului cu Beijingul, un aranjament care garantează teoretic până în 2047, un grad ridicat de autonomie fostei colonii britanice, libertăţi de care China continentală nu se bucură.

Criticii susţin că regimul comunist chinez şi-a intensificat controlul asupra Hong Kong de la protestul masiv pro-democraţie din 2014, cunoscut sub numele de Mişcarea Umbrelelor.

Mai mulţi activişti, inclusiv Joshua Wong de 20 de ani, Nathan Law şi Alex Chow au fost închişi în luna august, fiind acuzaţi de încălcarea legii în timpul Mişcării Umbrelelor, generând temeri în sânul organizatorilor de proteste şi a grupurilor pentru drepturile omului în legătură cu independenţa sectorului judiciar din Hong Kong.

Rogers, care a locuit în Hong Kong în perioada 1997-2002, a criticat întemniţarea lui Wong şi a celorlalţi activişti.

Detenţia lor “este una dintre cele mai groteşti erori ale justiţiei pe care le-am văzut”, nu în ceea ce priveşte severitatea, ci simbolismul, a scris el într-un articol de opinie publicat în luna august.

“Hong Kong a fost singura parte a Chinei care era încă liberă, unde oamenii încă puteau să protesteze fără frică, unde legea şi drepturile fundamentale încă însemnau ceva. Dar nu mai este aşa”, a scris el.

Rogers a declarat că a aranjat întâlniri ale tinerilor activişti cu politicieni britanici atunci când aceştia au vizitat Londra.

Directorul executiv al Hong Kong-ului, Carrie Lam, care a susţinut miercuri primul ei discurs privind politica oraşului, a refuzat să comenteze cazul lui Rogers la conferinţa de presă.

În discursul ei, Lam a menţionat că cetăţenii Hong Kong-ului au datoria de a proteja China faţa ameninţărilor la adresa suveranităţii sale.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care a vizitat Hong Kong în luna iulie cum ocazia aniversării a 20 de ani de la returnarea sa de la britanici, a avertizat în ceea ce priveşte “linia roşia” atunci când este provocat controlul Beijingului.