Activist rus moare după ce a fost atacat la un memorial dedicat lui Boris Nemţov

Un activist rus pentru drepturile omului care a fost atacat în timp ce supraveghea un memorial improvizat dedicat politicianului asasinat Boris Nemţov, a murit în spital, au declarat prietenii săi.
Activistul rus Ivan Skripnicenko.
Activistul rus Ivan Skripnicenko. (Captură Foto)

Ivan Skripnicenko a murit miercuri dimineaţă, la o zi după ce a fost spitalizat a doua oară după atacul suferit în 15 august, când un bărbat i-a spart nasul, a declarat Andrei Margulev vineri mass mediei.

“Tragedie la Memorial”, a scris Margulev joi pe contul său de Twitter. “Ivan a murit ieri”.

Atacul a avut loc la peste 2 ani şi jumătate după ce Nemţov, fost prim-vicepremier şi opozant proeminent al preşedintelui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal de la mică distanţă pe un pod din apropierea Kremlinului, în 27 februarie 2015.

Dorind să îl onoreze pe Nemţov şi să îi păstreze vie memoria într-un moment în care criticii guvernului susţin că Moscova urmăreşte să reducă la tăcere dizidenţa, mai mulţi activişti au creat un altar improvizat în locul în care a fost ucis politicianul rus.

Însă memorialul a fost deseori vandalizat de diverşi atacatori.

În luna iulie, o instanţă din Moscova a condamnat cinci bărbaţi din regiunea rusă Cecenia, din Caucazul de Nord, pentru uciderea lui Nemţov, dar rudele şi asociaţii acestuia consideră că asasinatul a fost ordonat de la un nivel mai înalt. Ei susţin că nu se va face dreptate până când persoana sau persoanele aflate în spatele asasinării lui Nemţov nu vor fi identificate şi judecate.

La fel ca în cazul altor asasinate anterioare, inclusiv cel al jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia în 2006, criticii guvernului rus şi-au manifestat suspiciunile că vinovaţii nu vor fi niciodată aduşi în faţa justiţiei deoarece o investigaţie corectă ar putea duce la persoane apropiate membrilor guvernului rus sau liderului cecen Ramzan Kadîrov, care este susţinut de Kremlin.

Rapoartele media au citat o altă activistă, Tamara Lugovici, declarând că în 15 august, un bărbat “foarte agresiv” a început să strige la Skripnicenko la locul unde se află memorialul şi apoi l-a lovit cu pumnul şi i-a spart nasul.

Martorii oculari au declarat că atacatorul a strigat: “Cum, nu îţi place de Putin?!”

Skripnicenko, în vârstă de 36 de ani, a fost internat la spitalul de urgenţă Sklifosovski din Moscova după atac, şi a fost eliberat a doua zi, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat RIA Novosti.

Margulev, un activist care la rândul său a păzit memorialul lui Nemţov, a declarat pentru RFE/RL că Skripnicenko a fost spitalizat din nou în dimineaţa zilei de 22 august, la un alt spital şi a murit în aripa de urgenţă în 23 august, în jurul orei locale 3 a.m.

Rapoartele media l-au citat pe Margulev afirmând că nu se cunoaşte pe moment rezultatul autopsiei activistului ucis şi suspectează că acesta ar fi putut murit din cauza unui cheag de sânge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe