Activişti din Moscova descoperă noi morminte ale soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina [video]

Mormântul lui Timur Mamayusupov, un soldat rus despre care activiştii susţin că a fost ucis în luptele din Ucraina.
Mormântul lui Timur Mamayusupov, un soldat rus despre care activiştii susţin că a fost ucis în luptele din Ucraina. (Captură Foto)

Activişti ai opoziţiei din Moscova declară că au descoperit morminte recente ale mai multor ofiţeri din Forţele Speciale Ruse ucişi pe teritoriul ucrainean. Acuzaţia survine în contextul în care Ministerul rus al Apărării neagă că soldaţii ruşi luptă în Ucraina – în ciuda capturării recente în Lugansk a doi bărbaţi care s-au identificat ca ofiţeri ruşi, conform Kyiv Post.

Activiştii Ruslan Leviev şi Vadim Korovin afirmă că au decis să lanseze propria lor investigaţie asupra deceselor soldaţilor ruşi în Ucraina. Pentru a-şi susţine acuzaţiile ei au publicat fotografii şi înregistrări video făcute într-un cimitir din Tambov Oblast, unde a fost îngropat recent un soldat identificat ca Anton Savaliev.

În înregistrarea video cu mormântul se poate vedea fotografia unui tânăr îmbrăcat în uniformă militară aşezată pe o movilă de pământ, pe care se află şi nişte flori şi o coroană mare.

“Pentru apărătorul Patriei Mamă, din partea Ministerului de Apărare al Federaţiei Ruse”, scrie pe coroană.

Leviev a declarat că alte două morminte au fost descoperite până acum: unul în Tatarstan şi unul în regiunea Kurgansk. Pe lângă Saveliev, ofiţerii Timur Mamayusupov şi Ivan Kardapolov au fost de asemenea identificaţi ca decedaţi recent.

Cei trei soldaţi ruşi aparent au aparţinut Brigăzii nr. 16 de Operaţiunii Speciale din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii (GRU) şi “au servit împreună, erau prieteni şi au murit împreună în 5 mai 2015 în Ucraina”, a declarat Leviev.

Conform lui Leviev şi Korovin, cei trei soldaţi au fost îngropaţi în 10 mai şi cel mai probabil au murit în luptele care au avut loc în 4-5 mai în estul Ucrainei.

Acest fapt a fost susţinut parţial de jurnalistul ucrainean Andrei Tsaplienko, care a postat pe Facebook fotografii cu armele ruseşti descoperite după o bătălie în Novotroyitske, la mică distanţă de Volnovakha în Doneţk Oblast. Printre arme s-ar fi aflat şi cuţitul de luptă Kizliar, foarte apreciat de membrii GRU.

Conform activistului Korovin, există probabil multe astfel de morminte proaspete pe cuprinsul Rusiei despre care publicul nu ştie încă.

“Putem presupune că, din moment ce luptele au fost intense, dacă am obţinut informaţii despre trei persoane, care au murit în acelaşi loc şi acelaşi timp, atunci pierderile ar putea fi de fapt mult mai substanţiale”, a declarat Korovin într-un material video postat pe youtube, adăugând că prin atragerea atenţiei publicului asupra acestor noi morminte s-ar putea influenţa cursul războiului ucrainean.

“A fost un proces foarte dificil” de depistare a mormintelor, a declarat Leviev, adăugând că totul a început după ce a primit un mesaj pe media socială care susţinea că un soldat rus a fost ucis recent.

“Apoi am discutat cu prietenii şi cunoştintele şi am descoperit că soldatul era din Tambov; aşadar ne-am dus acolo fără să ştim unde să căutăm mormântul”, a declarat el, adăugând că aceşti trei soldaţi nu aveau nicio legătură cu cei doi ofiţeri capturaţi sâmbătă în Lugansk de trupele ucrainene.

Pe mass media socială, mama lui Timur Mamyusupov a confirmat faptul că fiul ei a fost ucis. La întrebarea ce s-a întâmplat cu Timur, una dintre rudele sale a răspuns: "a murit într-o misiune militară.”

Nu este pentru prima dată în timpul conflictului din estul Ucrainei când activiştii ruşi au descoperit morminte ale soldaţilor ruşi ucişi în circumstanţe misterioase, susţine Kyiv Post.

În august 2014, jurnaliştii din Rusia au năvălit într-un cimitir din Pskov Oblas, unde un ziar local a raportat despre înmormântarea secretă a câtorva paraşutişti aparent ucişi în Ucraina.

Câţiva ziarişti au fost ameninţaţi sau atacaţi în timp ce au încercat să afle informaţii despre înmormântările secrete şi Lev Şlosberg, un politician local care a vorbit despre misterul paraşutiştilor ucişi, a fost bătut grav la sfârşitul lunii august a anului trecut, la scurt timp după publicarea unei investigaţii asupra funeraliilor.

Ministerul rus al Apărării a negat în repetate rânduri că trimite soldaţi ruşi în Ucraina, susţinând că cei care au fost capturaţi sau ucişi pe teritoriul ucrainean au fost fie retraşi, fie demişi din rândurile armatei ruse sau au mers să lupte acolo în calitate de voluntari.

Săptămâna trecută, opoziţia rusă a publicat la Moscova un mult aşteptat raport iniţiat de Boris Nemţov înaintea asasinării sale. Raportul, finalizat de asociaţii şi prietenii fostului lider al opoziţiei ruse, susţine că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble pentru a finanţa rebelii din estul Ucrainei şi pentru a-şi trimite propriile trupe în lupta separatistă.

Raportul, intitulat “Putin: Războiul”, mai susţine că rudele a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi recent în Ucraina au primit compensaţii financiare sau au fost ameninţaţi să nu vorbească despre aceste lucruri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe