Activistii pentru drepturi sustin ca raportul inegal al sexelor in China contribuie la traficul de persoane

Activistii pentru drepturi sustin ca raportul inegal al sexelor in China contribuie la traficul de persoane.
Activistii pentru drepturi sustin ca raportul inegal al sexelor in China contribuie la traficul de persoane. (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Activistii pentru drepturile omului sustin ca femeile si copiii din China si tarile inconjuratoare sunt cumparati si vanduti in China. Ei devin victime ale muncii fortate sau exploatarii sexuale. Unele femei si fete sunt fortate sa se marite.

“Acestea sunt chipuri ale baietilor si fetelor care au disparut in China fara o urma”, sustine Chai Ling, fondatoare a grupului “All Girls Allowed”, care colaboreaza cu organizatii voluntare pentru a promova constientizarea asupra problemei si pentru a ajuta familiile sa isi gaseasca copiii. Ea sustine ca multi dintre cei disparuti sunt rapiti si vanduti.

“Bordelurile cumpara femei si fete pentru sclavie sexuala”, a declarat Chai. “Exista o piata mare acolo [in China]. Exista apoi diverse familii care doresc sa se asigure ca au sotii pentru fiii lor.”

Cultura traditionala chineza plaseaza o valoare mai mare pe baieti. Cand cresc, barbatii sunt asteptati sa locuiasca impreuna cu parintii lor si sa aiba grija de ei, sa se insoare si sa continue numele familei. “Cand o femeie este insarcinata cu o fata,” sustine Chai, “unele familii iau aceasta problema in mainile lor si vor forta [viitoarea] mama sa avorteze, sau vor abandona sau vinde fetitele. Exista aproximativ 40 de milioane de tineri barbati in interiorul Chinei care nu isi vor gasi o sotie. Asfel, ca urmare a acestui lucru, traficul sexual cu fete si femei devine o problema imensa in interiorul Chinei.”

Activistii pentru drepturile omului sustin ca politica chineza privind un singur copil a facut ca raportul inegal al sexelor sa alimenteze problema actuala.

Chai sustine ca unele fete disparute ajung sa fie vandute unor familii pentru casatorie. Baietii pot fi de asemenea supusi traficului pentru familiile care nu au baieti mostenitori.

Dar voluntarii fac progrese foarte lente.

Grupul “All Girls Allowed” sustine ca o fetita de trei ani, numita Little Bean, a fost rapita in iunie 2010 si vanduta. Cu ajutorul voluntarilor care au lipit afise cu poza ei, Little Bean a fost gasit dupa sapte luni si adusa inapoi parintilor ei.

Andrea Bertone, directoare a humantrafficking.org, sustine ca raportul inegal al sexelor in China afecteaza tarile invecinate.

“Exista un numar mare de femei care sunt aduse din Vietnam, Laos si Coreea de Nord pentru mariaj fortat si in principal ajung in zonele rurale”, a declarat Bertone. “Femei sau copii care au sunt adusi din tarile invecinate peste granita, pentru munca sau mariaj fortat in zonele rurale; vorbim despre o retea mai mica de oameni care stiu cum sa treaca granitele si sunt capabili sa plateasca oficialii granitelor destul de usor.”

Bertone sustine ca traficantii din interiorul Chinei ar putea apartine unor retele mici sau unor sindicate din sanul crimei organizate.

In timp ce putini faptasi sunt prinsi, cererea pentru femei si copii continua sa existe si problema traficului de persoane este asteptata sa creasca in China si sa se extinda in regiune.