Actori din mediul social, politic şi intelectual, invitaţi de Iohannis să sprijine integrarea Republicii Moldova

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

În cadrul ceremoniei de investitură în funcţia de preşedinte desfăşurată duminică, preşedintele Klaus Iohannis a propus actorilor din mediul social, politic şi intelectual al României să organizeze un consens naţional pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, relatează Mediafax.

”Salutăm rezultatele alegerilor din Republica Moldova care arată o opţiune clară a maturităţii pentru un parcurs european. Pe noi acest rezultat ne obligă ca, pentru următorii ani, să fim sprijinul cel mai important al fraţilor noştri de peste Prut pentru ca obiectivele lor de integrare europeană să se transforme din deziderat în realitate. Vă propun dumneavoastră, partidele parlamentare, dar şi tuturor actorilor sociali, mediului academic să organizăm un consens naţional în jurul acestui obiectiv”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că nu este vorba ”doar de declaraţii”, ci despre ”formule de acţiune concrete” care să vină în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.

”Aici nu e vorba doar de declaraţii, ci mai ales de formule de acţiune concrete prin care sprijinul nostru faţă de integrarea europeană a Republica Moldova să fie efectiv şi eficient”, a mai afirmat Iohannis.

În urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 30 noiembrie, partidele pro-europene, PLDM, PD şi PL, au demarat discuţiile pentru elaborarea Acordului de constituire a unei alianţe de guvernare pro-europene la Chişinău.

Duminică, Klaus Iohannis a depus jurământul de investitură în funcţia de preşedinte al României, într-o ceremonie comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

La sfârşitul lunii noiembrie, înaintea alegerilor parlamentare de peste Prut, Klaus Iohannis a afirmat, într-o conferinţă comună cu preşedintele PLDM Vlad Filat, că România ”va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”.