Actriţa Florina Cercel a încetat din viaţă

Personalitate cu un destin aparte, care a trecut prin suferinţe, război, persecutată de regimul comunist, Florina Cercel a încercat să depăşească momentele dificile cu o remarcabilă eleganţă, credinţă şi înţelepciune.
Actriţa Florina Cercel
Actriţa Florina Cercel (Youtube.com)

Scena românească a rămas fără o mare actiţă: talentata Florina Cercel a încetat din viaţă marţi dimineaţă, la vârsta de 76 de ani, din cauza unei boli incurabile - cancer la plămâni. Ea a interpretat peste 100 de roluri în filme şi piese de teatru. A jucat ca actriţă pe scenele următoarelor instituţii: Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi (1964-1965), Teatrul Naţional din Timişoara (1965-1973) şi Teatrul Naţional din Bucureşti (din 1972).

Populara actriţă s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ. Tatăl era prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală, iar mama actriţă.

Copilăria sa a fost fericită, chiar dacă a trăit în sărăcie, părinţii săi învăţând-o să respecte credinţa, tradiţiile şi obiceiurile locurilor natale şi să aprecieze fenomenul cultural.

Florina Cercel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan. A fost colegă de generaţie cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ion Caramitru.

În 1964 a fost repartizată la Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi, unde a debutat în rolul Ana Stambuliu, în „Fii cuminte. Cristofor“.

În anul 1965 s-a transferat la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a interpretat mai multe roluri importante în „Maior Barbara”, de George Bernard Shaw, „Mincinosul” de Carlo Goldoni, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, sau „Regele moare” de Eugen Ionescu.

În anul 1972, obţine, prin concurs, un post la Teatrul Naţional din Bucureşti unde a activat până în prezent, unde a jucat printre altele, în ”Bacantele” după Euripide, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, ”Căsătoria” de Gogol, ”Azilul de noapte” de M.Gorki.

Printre cele mai recente roluri se numără cel al Teodorei din ”Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, şi Zerline din piesa ”Camerista” după Hermann Broch, regizată de Dan Stoica.

În 2002, Florina Cercel a primit Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

La 5 martie 2016, actriţa Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului din Bucureşti.

"În general, iubesc oamenii, în general iubesc viaţa, în general empatizez cu oamenii şi cu suferinţa umană, o-nţeleg, o accept, lupt cu ea, în măsura-n care pot", a declarat marea actriţă.

„Întotdeauna am dăruit, prin puterea mea de creaţie, dragoste, respect şi multă, multă recunoştinţă publicului, care a umplut sălile de teatru sau de cinematograf”, mai mărturisea Florina Cercel.