Actul XV: “Vestele galbene” ies din nou pe străzi în Franţa. Zeci de arestări

Protest al manifestanţilor “vestele galbene” în Toulouse, Franţa, 23 februarie 2019
Protest al manifestanţilor “vestele galbene” în Toulouse, Franţa, 23 februarie 2019 (Pascal Guyot/AFP/Getty Images)

Mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în Paris şi alte oraşe franceze în cadrul celui de-al 15-lea weekend consecutiv de proteste ale aşa-numitelor “veste galbene”. Zeci de persoane au fost arestate, potrivit Deutsche Welle.

Cinci demonstraţii separate în Paris au atras aproximativ 5.800 de persoane, a declarat Ministerul de Interne, şi aproximativ 46.600 de manifestanţi s-au adunat în diverse oraşe ale ţării. Săptămâna trecută, numărul manifestanţilor a fost de 41.500.

Protestele – numite după vestele rutiere pe care automobiliştii francezi trebuie să le poarte în caz de urgenţe – nu au mai fost atât de ample începând cu luna decembrie, când au avut loc cazuri de vandalism şi jafuri în Paris.

Organizatorii protestelor au încercat să menţină impulsul pe fondul unei mişcării tot mai fragmentate.

Iniţial lansate la mijlocul lunii noiembrie împotriva creşterii preţurilor la combustibili şi a costului de trai, protestele “vestelor galbene” s-au extins de atunci şi s-au transformat într-o mişcare împotriva politicilor economice ale preşedintelui Emmanuel Macron.

Macron a răspuns protestelor prin suspendarea planului de a creşte taxa pe carburanţi şi organizarea unor dezbateri în cadrul cărora oficialii au ascultat publicul.

Poliţia a declarat că a arestat 28 de persoane în Paris, unde protestele de sâmbătă au fost în cea mai mare parte paşnice. Spre finalul protestelor, au izbucnit ciocniri şi poliţia a tras cu gaze lacrimogene în Place du Trocadero.

Alte 18 arestări au avut loc în oraşul central Clermont-Ferrand, unde 2.500 de manifestanţi au participat la protestele care s-au soldat cu conflicte cu poliţiştii. Arme, inclusiv bâte de baseball şi pistoale cu gaz, s-au aflat printre obiectele confiscate, potrivit forţelor de ordine.

În oraşul vestic Rennes, au fost arestate 18 persoane, iar 6 poliţişti şi 6 manifestanţi au fost răniţi în timpul ciocnirilor dintre cele două tabere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe