Actul XXI: “vestele galbene” se focusează pe districtul financiar al Parisului

Protest al manifestanţilor vestele galbene în districtul de afaceri La Defense, Paris, 6 aprilie 2019
Protest al manifestanţilor vestele galbene în districtul de afaceri La Defense, Paris, 6 aprilie 2019 (Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images)

Manifestanţii “vestele galbene” au mărşăluit spre districtul de afaceri La Defense din Paris pentru a denunţa “arta optimizării taxelor”, menţinând demonstraţiile de weekend din Franţa pe fondul unei prezenţe poliţieneşti masive, potrivit Bloomberg.

Aproximativ 6.300 de manifestanţi au ieşit în stradă în Franţa, dintre care 3.100 în Paris, în după amiaza zilei de sâmbătă, marcând cel de-al 21-lea weekend consecutiv de proteste, a declarat Ministerul de Interne. Săptămâna trecută, numărul manifestanţilor a fost de aproximativ 5.600.

În unele zone mari din Paris şi din câteva oraşe a fost interzis accesul manifestanţilor din cauza protestelor violente de luna trecută, când anarhiştii au jefuit şi incendiat magazine şi restaurante pe popularul bulevard Champs-Elysees din capitala franceză.

Unele ciocniri au izbucnit şi sâmbătă între poliţişti şi manifestanţi în Rouen, a precizat AFP. Poliţia pariziană a percheziţionat peste 10.000 de persoane în diverse zone, ca măsură preventivă, şi a arestat 28 de persoane, potrivit AFP.

Protestele “vestelor galbene” au început în noiembrie 2018, la început împotriva proiectului preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi apoi transformându-se într-o mişcare de protest vizând mai multe probleme din ţară, variind de la lipsa unor servicii publice în oraşele mai mici până la stilul de guvernare al lui Macron, care a fost numit “preşedintele celor bogaţi”.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul unui website dedicat. Dar mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.

Unii dintre fondatorii mişcării de protest s-au distanţat de protestele recente din cauza radicalizării lor. În plus, eforturile "vestelor galbene" de a crea un partid politic au eşuat din cauza divergenţelor dintre facţiunile mişcării şi a opoziţiei unor activişti la orice concept de conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe