Adevăraţii "bărbaţi de stat" ai momentului. Azi, fugarul Ianukovici

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte ucrainean, fugarul Viktor Ianukovici, căutat de Interpol şi autorităţile ucrainene pentru acuzaţii legate de delapidare de fonduri la scara mare în Ucraina, a acordat un interviu pentru BBC Newsnight în Rusia.

Mai jos sunt câteva extrase cheie din interviu, considerate de ziarul ucrainean Kyiv Post ca ilustrative pentru caracterul fostului lider ucrainean, care se presupune că era dedicat ţării sale:

În privinţa responsabilităţii pentru crimele comise pe Maidan în februarie 2014

Nota editorului: Peste 100 de oameni, majoritatea activişti paşnici şi neînarmaţi, au fost ucişi în 20 şi 22 februarie 2014 în timpul protestelor anti-guvern din Kiev. Nimeni nu a fost condamnat încă pentru aceste crime.

Gabriel Gatehouse, BBC: Dar totuşi, [mişcarea anti-guvern de pe] Maidan s-a sfârşit cu o vărsare de sânge. Ca preşedinte şi comandant suprem al naţiunii, credeţi că ar trebui să vă asumaţi răspunderea pentru acea situaţie?

Viktor Ianukovici: Bineînţeles. Bineînţeles. Nu îmi neg răspunderea.

GG: În calitate de preşedinte, aţi dat ordinul pentru deschiderea focului?

VY: Nu am emis niciun ordin, nu era autoritatea mea.

GG: Dar aţi fost preşedintele ţării?

VY: ... în primul rând. În al doilea rând, am declarat public că mă opun utilizării de forţă, şi cu atât mai puţin folosirii armelor de foc. Am fost împotriva vărsării de sânge.

În privinţa Crimeei

Nota editorului: După ce Ianukovici a fugit de la putere în 22 februarie, Rusia a început anexarea peninsulei Crimeea, o mişcare care a încălcat normele internaţionale şi angajamentul Moscovei faţă de Memorandumul de la Budapesta din 1994. Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut public ulterior că a dat ordinul anexării forţate a peninsulei. Rusia a organizat un referendum fals în martie 2014 care a oferit Moscovei pretextul anexării peninsulei ucrainene.

GG: Consideraţi Crimeea o parte a Ucrainei sau a Rusiei?

VY: Ceea ce cred este astăzi este faptul că ceea ce s-a întâmplat este foarte rău. Avem nevoie, în prezent, să găsim o modalitate de a ieşi din această situaţie.

GG: Returnarea Crimeei la Ucraina?

VY: ... o cale de a ieşi din această situaţie. Ascultaţi-mă. Ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat.

GG: Aşadar, Crimeea este o parte a Rusiei?

VY: Ceea ce s-a întâmplat este astăzi deja un fapt împlinit. Acum avem acest război. Ei discută despre recuperarea Crimeei? Cum? Prin război? Avem nevoie de un alt război?

GG: Ceea ce s-a întâmplat, este o tragedie sau o justiţie istorică?

VY: Bineînţeles, este o tragedie pentru statul ucrainean. Priviţi la ceea ce s-a întâmplat: ţara este divizată, poporul este sărac.

În privinţa grădinii Zoo de la reşedinţa sa Mejigorie, în valoare de câteva miliarde de dolari, situată lângă Kiev

Nota editorului: Timp de mulţi ani Ianukovici a susţinut că deţine doar 1,7 din cele 140 de hectare ale vastei proprietăţi. Firmele ataşate de aceasta, în principal companii de construcţie, au evitat să plătească taxele şi fostul preşedinte chiar i-a taxat pe contribuabili pentru închirierea unui birou înregistrat acolo. Proprietatea, susţin autorităţile, a fost preluată de Ianukovici prin intermediul unor tranzacţii frauduloase. În calitate de preşedinte, Ianukovici a insistat că “investitorii străini” au deţinut proprietatea şi a declarat că nu ştie cine sunt proprietarii.

GG: La reşedinţa dumneavoastră aţi plătit 1,7 milioane de euro pentru mobilă.

VY: Repet. Repet, tot ceea ce se află pe [acel] teren nu îmi aparţine, şi nu mi-a aparţinut niciodată.

GG: Grădina zoologică?

VY: Poftim?

GG: Grădina zoologică, cu struţii, etc.

VY: Ce este greşit cu faptul că am susţinut acei oameni?

GG: V-au aparţinut struţii?

VY: Ce este greşit în a susţine [pe cineva sau ceva]?

GG: Ce anume aţi susţinut?

VY: Faptul că am susţinut struţii, ce este greşit în aceasta?

GG: Dumneavoastră aţi susţinut struţii.

VY: Da. Ei doar locuiau acolo.

GG: Pur şi simplu locuiau acolo, pe teritoriul reşedinţei dumneavoastră?

VY: Da. Ce ar fi trebuit să fac? Să mă plimb cu ochii închişi?

GG: Scuzaţi-mă, dar este puţin greu de crezut că preşedintele unei ţări locuieşte într-un loc unde struţii pur şi simplu se plimbă de bună voie.

VY: Nu se plimbau pur şi simplu. A fost un teren total separat.

GG: Nu, a fost doar un teren. M-am dus acolo personal.

VY: Bine, a fost un singur teren, dar am 1,7 hectare ataşate de locuinţa mea.

GG: Vreţi să spuneţi că preşedintele ţării a locuit pe terenul grădinii zoologice private ale unei alte persoane?

VY: Ce vreţi să spuneţi... Terenul acelei grădini zoologice, înţelegeţi... Pune-ţi întrebări incorecte, vă spun asta.

GG: De ce?

VY: În special dacă aţi fost acolo. Acea gradină zoologică se află pe o parte [a proprietăţii].

GG: Dar este un singur teren.

VY: Dacă am fost acolo, s-a întâmplat de aproximativ 2 ori pe an, când aveam timp. Nu am avut prea mult timp. Am muncit. Chiar dacă iubesc animalele. Când am avut timp, m-am dus acolo.

În privinţa lui Vladimir Putin şi a evadării fostului lideri ucrainean din Ucraina

Nota editorului: Înregistrările video de pe proprietatea lui Ianukovici au arătat că acesta şi-a plănuit evadarea în avans, mai multe camionete încărcând mobilă şi alte bunuri cu câteva zile înainte ca revoluţia să atingă punctul maxim. El a părăsit Kievul şi s-a îndreptat spre Harkov dar nu a găsit a găsit niciun suport din partea aliaţilor săi. Apoi, Ianukovici s-a întâlnit cu miliardarul Rinat Akhmetov în Doneţk dar nu i s-a dat voie să se urce la bordul unui avion acolo. Ulterior, el s-a îndreptat spre Crimeea unde agenţii ruşi l-au ajutat să fugă din Ucraiana, în condiţiile în care Revoluţia Euromaidanului a reuşit sa de-a la o parte un regim corupt şi criminal.

VY: Faptul că Vladimir Putin a luat acea decizie, la recomandarea propriilor sale forţe speciale... acela a fost dreptul său şi treaba lui. Nu s-a consultat cu mine. Bineînţeles, îi sunt recunoscător pentru că a dat ordinul şi ... i-a ajutat pe membrii securităţii mele să mă scoată din ţară şi pentru că mi-a salvat viaţa. După ce am ajuns pe teritoriul rusesc, am discutat cu el la telefon şi i-am mulţumit.

Articolul original poate fi consultat aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.