Adina Florea, lovită de o plângere penală. Se cere şi expertiza medico-legală psihiatrică în cazul său

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Asociaţia "Iniţiativa Pentru Justiţie" a depus o plângere penală pe numele Adinei Florea, procurorul şef adjunct al Secţiei de anchetare a magistraţilor, pe care o acuză de abuz în serviciu. În speţă este vorba despre dosarul deschis de Adina Florea - şi ulterior clasat - în care au fost vizaţi mai mulţi înalt oficiali europeni.

Mai exact, în dosarul "Timmermans", deschis la inceputul anului, au intrat în colimatorul SIIJ Frans Timmermans, atunci prim-vice-preşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, comisarul european pe Justiţie, Angela Cristea, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, precum şi procurorul general Augustin Lazăr.

Ulterior dosarul a fost clasat.

Asociaţia "Iniţiativa Pentru Justiţie" - condusă de Sorin Marian Lia şi Bogdan-Ciprian Pîrlog (procurorul care a deschis dosarul "10 august") - cer inclusiv expertiza medico-legală psihiatrică a numitei Florea Adina, pentru a se stabili dacă la data săvârşirii faptei aceasta prezenta discernământ.

Redăm mai jos textul plângerii penale:

Domnule procuror-şef, Subscrisa ASOCIAŢIA „INITIATIVA PENTRU JUSTITIE” formulăm: PLÂNGERE PENALA împotriva numitei FLOREA ADINA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal.

Dezvoltarea motivelor plângerii: În ceea ce priveşte subscrisa şi interesele legitime ale acesteia: Arătăm că asociaţia „INITIATIVA PENTRU JUSTITIE”, asociaţie profesională a procurorilor din România, are printre scopurile sale, conform statutului, progresul societăţii prin realizarea unei justiţii independente, imparţiale şi performante, protejarea statului de drept, promovarea libertăţii şi a demnităţii profesiei de procuror.

În fapt: Din relatările de presă am luat la cunoştinţă de faptul că, în urma unui denunţ formulat la data de 30.01.2019, numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror-şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a efectuat urmărirea penală în dosarul penal nr. 295/P/2019 al acestei structuri, denumit generic „Timmermans”, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, prev. de art. 297 C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., comunicare de informaţii false, prev. de art. 404 C.p., şi constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 C.p.

În dosarul penal menţionat au fost efectuate cercetări faţă de fapte pretins săvârşite de: Frans Timmermans (prim vice-preşedintele Comisiei Europene), Vera Jourova (comisarul european pe Justiţie), Angela Cristea (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România) şi Augustin Lazăr (procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

Din cuprinsul denunţului rezultă că pretinsele infracţiuni au fost săvârşite prin adoptarea „Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare” (Raportul MCV) din 13.11.2018 cu încălcarea atribuţiilor de serviciu. Prin comunicatul din data de 28.03.2019 Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul PICCJ a informat opinia publică despre faptul că procurorul SIIJ a dispus, la data de 27.03.2019, clasarea acestei cauze „întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor.”

Având în vedere temeiul clasării prezentat în comunicat, rezultă că numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror, a efectuat o urmărire penală completă cu privire la fapte pretins săvârşite de trei funcţionari ai Uniunii Europene. În temeiul art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene, privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, funcţionarii Uniunii Europene beneficiază de imunitate de jurisdicţie, pentru actele îndeplinite în calitatea lor oficială, inclusiv pentru afirmaţiile scrise sau verbale.

Luând cunoştinţă prin intermediul presei despre această situaţie, Comisia Europeană, prin purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas, a reamintit autorităţilor române că, prin semnarea acestui Protocol, România şi-a asumat respectarea imunităţii de jurisdicţie a oficialilor Comisiei, precizând inclusiv că aceştia sunt supuşi numai jurisdicţiei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Aceste aspecte au fost ignorate pe tot parcursul urmăririi penale, inclusiv în ordonanţa de clasare, procuror Florea Adina justificându-şi efectuarea urmăririi penale în cauză în baza competenţei SIIJ de urmărire a pretinselor fapte ale procurorului general de atunci, cu care înalţii oficiali europeni ar fi acţionat împreună, potrivit denunţului. 3 În drept:

Procedând astfel, numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror, funcţionar public în sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a îndeplinit o serie de acte de urmărire penală în dosarul penal nr. 295/P/2019 al SIIJ în mod defectuos – cu încălcarea art. 58 alin. (1) şi (2) C.p.p. şi art. 13 C.p. şi rap. la art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene – cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor celor trei funcţionari ai Uniunii Europene, dar şi o vătămare a intereselor legitime ale României în relaţia cu Uniunea Europeană, a intereselor României în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei ca parte a statului de drept, a intereselor procurorilor români legate de demnitatea profesiei, prin compromiterea imaginii lor pe plan internaţional, şi a intereselor legitime ale subscrisei, în calitate de asociaţie profesională a procurorilor, legate de realizarea unei justiţii independente, imparţiale şi performante, de protejarea statului de drept şi promovarea demnităţii profesiei de procuror. Fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.P. Solicităm administrarea următoarelor mijloace de probă:

- actele dosarului nr. 295/P/2019 al SIIJ; – declaraţiile reprezentanţilor persoanei vătămate Asociaţia „Iniţiativa Pentru Justiţie”; – imagini video cu purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, făcând declaraţii la 21.02.2019 cu privire la faptele ce fac obiectul prezentului denunţ.

- expertiza medico-legale psihiatrică a numitei Florea Adina, pentru a se stabili dacă la data săvârşirii faptei această prezenta discernământ.

Plângerea penală - formulată pentru infracţiunile de abuz în serviciu, comunicarea de informaţii false şi constituirea unui grup infracţional organizat - îi mai viza şi pe fostul comisar european pe Justiţie Vera Jourova, pe Augustin Lazăr, procuror general la acea vreme, pe Angela Cristea, fosta şefă a reprezentanţei Comisiei Europene în România şi pe cei care au redactat raportul MCV din 13 noiembrie 2018. Reprezentanţii Comisiei Europene au reacţionat atunci spunând că oficialii europeni pot fi anchetaţi doar de către Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene.

Precizăm că la data de 27 martie, Secţia specială a dispus clasarea dosarului pe motiv că faptele nu există.