Adio carii: În curând dinţii vor fi trataţi cu un dispozitiv de stimulare a vindecării naturale

(photos.com)

Oamenii de ştiinţă britanici au dezvoltat o modalitate de a inversa procesul de degradare a smalţului dentar, stimulând procesul de remineralizare a dinţilor, astfel încât aceştia să se vindece fără a fi nevoie de burghie, ace sau amalgam.

Şedinţele dureroase şi temute de la dentist ar putea fi în curând o amintire. Acest lucru ar putea deveni realitate datorită unei echipe de oameni de ştiinţă britanici care au dezvoltat o nouă metodă prin care se promovează remineralizarea şi reconstrucţia smalţului dentar, astfel încât se vindecă fără a fi nevoie de maşini de găurit, ace sau umpluturi.

Pierderea de minerale care alcătuiesc smalţul face ca dinţii să fie mai uşor de atacat de acizii produşi de bacterii, care apoi pot provoca apariţia cariilor. Dar, dacă acest proces va putea fi inversat, nu va mai fi nevoie să se recurgă la dentist pentru o reparaţie a dinţilor sau şi mai rău o extracţie, ci doar de o intervenţie fără durere care va face ca dinţii noştri să devină ca şi noi. Aceasta este promisiunea oamenilor de ştiinţă de la King’s College din Londra, care au creat Reminova Ltd, un nou dispozitiv care inversează electric procesul de degradare al mineralelor.

Noua tehnică prevede accelerarea procesului natural cu care calciul şi fosfatul se întorc în dinte şi repară partea deteriorată. Acest dispozitiv promovează şi accelerează procesul de vindecare naturală a dintelui.

Deşi sunt zeci de ani de când se studiază în stomatologie posibilitatea de a profita de acest proces, nu s-a ajuns încă la rezultatele obţinute de oamenii de ştiinţă de la King. Acum, această metodă va putea fi în curând disponibilă pentru toţi stomatologii.

Tratamentul dezvoltat de Reminova are loc în două faze: prima pregăteşte partea deteriorată a stratului exterior al smalţului dintelui, astfel încât să poată primi următoarea etapă, care implică utilizarea unui mic impuls electric care împinge literalmente mineralele în dinte, astfel încât să poată repara partea deteriorată.

Defectul este astfel remineralizat printr-un proces nedureros care nu are nevoie de foraj, injecţii şi materiale de umplere. Descărcările electrice sunt deja utilizate de către stomatologi pentru a verifica pulpa sau nervul unui dinte. Noul dispozitiv utilizează, în schimb, un impuls electric cu mult mai slab decât cel utilizat în prezent pe pacienţi şi care nu poate fi simţit de către aceştia.

Noua tehnică a fost numită “Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation” (EAER), iar compania se aşteaptă să fie în măsură să o introducă pe piaţă în termen de trei ani. Compania este primul spin-out al King’s College din cadrul London Dental Innovation and Translation Centre, care a fost lansat în ianuarie 2013. Acest centru a fost înfiinţat pentru a face cercetare, a dezvolta tehnologii inovatoare şi a le transforma în produse.

„Modul în care sunt trataţi astăzi dinţii nu este chiar ideal” - spune profesorul Nigel Pitts de la Institutul Dentar al King’s College - „atunci când reparăm un dinte punând o umplutură, acel dinte intră într-un ciclu de forare şi re-umplere care, în cele din urmă, este ca şi cum fiecare "reparaţie" este un eşec”.

Noul dispozitiv este delicat atât cu pacientul cât şi cu dinţii săi şi se aşteptă ca acesta să fie cel puţin la fel de convenabil ca tratamentele dentare actuale. Pe lângă combaterea cariilor dentare, dispozitivul poate fi folosit şi pentru albirea dinţilor.

Dar atenţie, această nouă invenţie nu ar trebui să fie un stimulent pentru neglijarea igienei orale, care rămâne prima armă de apărare împotriva afecţiunilor dentare şi gingivale.