Administraţia SUA trebuie să explice tăinuirea unor fotografii cu torturi executate în Irak şi Afganistan



Judecătorul american Alvin Hellerstein.
Judecătorul american Alvin Hellerstein. (Captură Foto)

Administraţia Obama are timp până la mijlocul lunii decembrie să explice motivele tăinuirii a aproximativ 2.100 de fotografii ce surprind torturi aplicate de armata americană asupra deţinuţilor din Irak şi Afganistan, a ordonat marţi un judecător federal american.

Până în 12 decembrie, avocaţii Departamentului de Justiţie vor trebui să explice, fotografie după fotografie, raţionamentul guvernului pentru păstrarea unor versiuni editate ale acestor fotografii nepublicate.

În timp ce judecătorul cazului nu a specificat clar cât la sută din declaraţia Departamentului Justiţiei va fi făcută publică, raportul ce va fi depus de guvern va conţine probabil argumente foarte detaliate privind tăinuirea fotografiilor, într-un caz care a durat un deceniu.

La mijloc se află publicarea a aproximativ 2.100 de fotografii cu deţinuţi abuzaţi, deşi guvernul continuă să nu confirme numărul precis al fotografiilor. Spunându-se că ar fi chiar şi mai tulburătoare decât scandaloasele fotografii din Abu Ghraib, care au declanşat nemulţumiri la nivel global în 2004, actualele fotografii sunt subiectul unui proces de transparenţă în faţa căruia administraţiile Bush şi Obama, susţinute de Congresul american, au rezistat cu înverşunare.

În 2009, preşedintele american Barack Obama şi-a schimbat poziţia asupra publicării fotografiilor şi a susţinut că ele vor “încinge şi mai mult opinia anti-americană şi ... vor pune soldaţii noştri într-un pericol şi mai mare”. În acel an Congresul a adoptat o lege, Actul pentru Protejarea Documentelor privind Securitatea Naţională, cu intenţia de a ajuta guvernul să ţină acele fotografii departe de ochii publicului. Doi secretari americani ai apărării, Robert Gates în 2009 şi Leon Panetta în 2012, au declarat că soldaţii americani din Afganistan şi Irak vor fi expuşi riscului prin dezvăluirea fotografiilor.

Potenţiala publicare a fotografiilor se îmbină cu o altă dezvăluire a unor torturi. Comitetul Informaţional al Senatului (CIS) american este aşteptat să dezvăluie în curând unele secţiuni din mult aşteptata sa investigaţie asupra cazurilor de tortură în care este implicată CIA. Publicarea raportului CIS va avea loc în 29 octombrie, deşi guvernul a cerut în trecut amânări şi s-ar putea să o facă din nou.