Adunarea Naţională de extremă dreapta din Franţa se alătură alianţei europene a lui Salvini

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Getty Images)

Partidul francez Adunarea Naţională (cunoscut înainte ca Frontul Naţional) al lui Marine Le Pen s-a alăturat în mod oficial, vineri, unei noi alianţe europene de forţe politice de extremă dreapta. Coaliţia populistă – condusă de ministrul italian de interne Matteo Salvini, care ocupă şi funcţia de vicepremier al Italiei – a fost formată pentru a uni şi consolida partidele de dreapta disparate, înaintea alegerilor critice de luna următoare pentru Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.

„Mulţumiri sincere liderei Adunării Naţionale, Marine Le Pen, şi prietenilor şi aliaţilor noştri istorici din Adunarea Naţională pentru că s-au alăturat manifestului din Milano ‘Către o Europa a Bunului Simţ’”, a scris Salvini pe Twitter.

Salvini, lider al Partidului italian Liga, a anunţat la începutul acestei luni lansarea unei coaliţii pan-europene de extremă dreapta, în timpul unei conferinţe de presă în care a susţinut că Uniunea Europeană este „un coşmar, nu un vis” şi în care a promis că va reforma blocul.

Coaliţia, numită Alianţa Europeană a Oamenilor şi Naţiunilor (EAPN), a atras deja susţinerea următoarelor partide: Alternativa pentru Germania (AfD), Partidul Libertăţii din Austria (FPO), Partidul Popular Danez, Partidul Finns din Finlanda şi Partidul Popular Conservator din Estonia (EKRE).

Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce Le Pen a renunţat să susţină ieşirea Franţei din UE (Frexit) în favoarea reformării proiectului european din interior.

Partidele europene de extremă dreapta sunt în prezent divizate în trei grupuri diferite în Parlamentul European. În cazul în care partidele s-ar unifica, ele ar deţine 173 din cele 751 de locuri în Adunarea Parlamentară a Uniunii Europene, sau 23%, devenind astfel cel de-al doilea bloc politic ca mărime din Parlamentul European, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate de Adunarea UE.