Afacere de familie la CFR

Ramona Mănescu, PNL
Ramona Mănescu, PNL (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, luni dimineaţa, propunerea de numire a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor. Ponta a avut de ales între Nini Săpunaru şi Ramona Mănescu, ambii aleşi în urma şedinţei de duminică al Biroului Politic Naţional al PNL.

Mandatul de ministru interimar la transporturi al premierul Ponta a expirat. Ponta a avut grijă să trimită la Cotroceni nominalizarea Ramonei Mănescu înainte să plece într-o vizită oficială la Chişinău. Preşedintele va decide asupra numirii dnei Mănescu la şefia ministerului de transporturi în cursul zilei de azi.

Nominalizata PNL-ului, Ramona Mănescu este de formaţie jurist, s-a alăturat partidului acum 23 de ani şi este la al doilea mandat de europarlamentar. Este membră a grupului ALDE din Parlamentul European, fiind coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională şi membru în Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale. De asemenea, face parte din delegaţiile Parlamentului European pentru relaţiile cu Peninsula Arabică şi Japonia.

După nominalizarea de ieri a Ramonei Mănescu, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor până pe 12 iulie a.c. când, datorită condamnării la închisoare pe care a suferit-o, a fost obligat să părăsească fotoliul ministerial, declara: "Cel mai mult o recomandă cunoştinţele pe care le-a acumulat în ceea ce priveşte fondurile europene şi relaţiile pe care le-a căpătat în calitate de europarlamentar la Bruxelles".

Opoziţia considera însă că, pe Ramona Mănescu, cel mai mult o recomandă relaţia de prietenie a şotului ei, Rareş Mănescu, primar al sectorului 6 din Bucureşti, cu preşedintele partidului, Crin.

Crin Antonescu recunoaşte, de altfel că îl leagă de Rareş Mănescu o prietenie de "de 20 de ani". Prezent la lansarea candidaturii lui Mănescu la primăria sectorului 6, Crin declară:

"De 20 de ani am un prieten, prietenii sunt rari în politica pentru că în politică este vorba de interese (...) Prietenia ca şi dragostea nu se leagă pe interese şi dacă am un prieten în politică de 20 de ani şi pentru încă 20 de ani acela este pur si simplu Rareş Mănescu."

Ramona Mănescu nu are specializare în domeniul Transporturilor, însă, cum remarca şi Fenechiu, are relaţii. La Bruxelles şi la nivel de vârf în PNL. După ce Silaghi şi Nini Săpunaru, ambii anchetaţi de DNA au fost eliminaţi din cursa pentru ministrul transporturilor, Antonescu a optat, afirmă surse liberale, pentru o persoană în care să se poată încrede total. Dna Mănescu nu are dosare penale iar relaţiile de prietenie dintre soţul său şi Crin, o recomandă pentru post.

"De 20 de ani am un prieten, prietenii sunt rari în politica pentru că în politică este vorba de interese (...) Prietenia ca şi dragostea nu se leagă pe interese şi dacă am un prieten în politică de 20 de ani şi pentru încă 20 de ani acela este pur si simplu Rareş Mănescu."

"[Ramona Mănescu] a fost propunerea preşedintelui [Crin], toţi ştim cum stau lucrurile şi nu a existat nicio altă sugestie la şedinţă. Antonescu are nevoie de cineva în care să aibă încredere totală pentru şefia Transporturilor, iar Ramona Mănescu este soluţia cea mai bună în contextul în care Ponta a strâmbat din nas la Săpunaru. Toată lumea ştie că există o relaţie de prietenie între Antonescu şi familia Mănescu", au declarat surse din PNL pentru hotnews, după şedinţa BPN.

Eugen Tomac, liderul Mişcării Populare susţine şi el că propunerea lui Crin Antonescu la funcţia de ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, este o soluţie perdantă pentru minister:

„Ramona Mănescu este o soluţie foarte proastă, pentru că este un om fără experienţă în administraţia publică şi e soţia finanţatorului lui Crin Antonescu. Este o afacere de familie, nu o soluţie viabilă pentru Transporturi, ca să continue reformele de acolo".

Soluţia este mult mai curată însă decât Nini Săpunaru, motiv pentru care VV Ponta a validat alegerea lui Antonescu şi a trimis propunerea la Cotroceni.

Mandatul dnei Mănescu nu se prefigurează a fi liniştit. Astăzi, în ziuă în care numele său a fost trimis la Cotroceni, televiziunile şi presa anunţă că Gruia Stoica, împreună cu tatăl şi fratele său sunt anchetaţi de DIICOT Iaşi pentru "nereguli" în privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă iar documentele SC Grup Feroviar Român au fost luate la puricat.

Cu ce bani va achita Gruia Stoica ceea ce datorează statului român pentru privatizarea CFR Marfă dacă are sechestru pe conturile şi pe bunurile lui, ce bănci îi vor da credite când este anchetat pentru evaziune, spălare de bani, fals în înscrisuri, abuzuri comise de acţionari, sunt răspunsuri care o vor viza direct pe dna Mănescu care, ca ministru, va avea sarcina să finalizeze privatizarea CFR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii