Afaceri agricole pe suprafeţe mici

Afaceri agricole pe suprafete mici
Afaceri agricole pe suprafete mici (Facebook)

Fermierii care au suprafeţe mici de terenuri agricole trebuie să aleagă atent tipul de plante pe care îl cultivă, pentru a spori profitul în afacerile agricole.

Mai nou, agricultorii încep să renunţe la unele culturi tradiţionale, orientându-se spre culturi care se pretează cel mai bine zonelor climatice şi posibilităţilor de valorificare ulterioară. Lavanda, cătina, zmeura, coacăzele şi, mai nou goji, ocupă primele locuri în preferinţele românilor.

Specialiştii estimează că în 2015 cele mai profitabile plantaţii agricole rămân culturile de nişă şi fructele care se menţin cele mai rentabile afaceri pe suprafeţe mici de teren agricol.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Cartoful mov

O cultură care a făcut furori în anii trecuţi, cartoful mov rămâne în continuare cultura agricolă de la care se pot obţine cele mai bune rezultate. Crescut în condiţii similare cu cele ale cartofului tradiţional, soiul exotic de origine americană oferă producţii de 30-40 de tone la hectar.

În privinţa preţului, cartofii violeţi s-au vândut în 2014 cu 30 de lei/kilogram şi au încheiat, la fel ca şi ”fraţii” săi, la un preţ mediu de 12 lei/kilogram. Chiar şi aşa, încasările pe care fermierul le poate aduna la final de an – cu condiţia să vândă la preţ bun toată recolta, pot depăşi 100.000 de euro.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Cătina

Cultura de cătină a cunoscut o creştere spectaculoasă odată cu cererea tot mai mare pe piaţă. Astfel, recolta de cătină se transformă în suc de cătină, şerbet de cătină, îngheţată cu cătină, miere cu cătină, produse cosmestice, ceaiuri şi suplimente alimentare ce au la bază micile fructe portocalii, bogate în vitamina C.

Pentru plantarea unui hectar de cătină ar fi nevoie de circa 3.000 de euro. Până la prima recoltă, care are loc în anul trei, se ajunge la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. În primul an de producţie, dacă plantele sunt bine întreţinute, se pot obţine 12-15 tone la hectar. Se poate ajunge şi la 20 de tone la hectar în următorii ani. În general, producţia maximă este obţinută în anul şapte. Cătina are o perioadă de producţie de 20-25 de ani, iar ca profit, cultivatorii mai vechi spun că mizează pe cel puţin 10.000 de euro la hectar, iar acesta poate atinge 20.000 de euro/hectar cu implicarea fermierului în comercializarea timpurie a producţiei de cătină.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Fructele de pădure

Prima condiţie pentru a obţine cantităţi suficiente de produs dintr-o suprafaţă mică este ca plantele să poată să crească, prin chiar natura lor, înghesuite una în alta. Astfel de plante se găsesc, de regulă, la munte. Astfel, fructele de pădure (de exemplu afinul, zmeura sau murul) pot fi profitabile şi dacă sunt crescute, la câmpie, acestea ocupând spaţii restrânse. Iar fructele de pădure au şi vor avea întotdeauna cererea garantată pe piaţă.

Pentru zmeură de obicei se plantează în jur de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri). O cheltuială importantă la cultura zmeurei este montarea unui sistem de susţinere, care poate fi din spalieri de lemn, de beton sau de fier. Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. La zmeură, se poate obţine o producţie de 7–8 tone la hectar. Recolta maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează 7-9 ani, în funcţie de sol şi de calitatea lucrărilor de îngrijire.

Afacerea cu mure este şi ea printre afacerile agricole care pot aduce profit important, însă cu un volum de muncă mai mare decât alte culturi agricole tradiţionale. Singura problemă: investiţia iniţială de 10 mii de euro la hectar şi apoi patru ani de aşteptare până la vârful recoltei care poate fi obţinută.

Anul 2014 a fost unul bun pentru cultura căpşunului, obţinându-se circa 10-12 tone/hectar. Profitul este bun. Dacă luăm un preţ mediu de 24-30 de lei şi o producţie medie pentru anul trecut, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeaşi suprafaţă ajung la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

În plus, pe lângă vânzarea directă a produselor către consumator, puteţi să vă adresaţi şi angrosiştilor locali, vânzătorilor de fructe cu amănuntul, cofetăriilor, patiseriilor, supermarketurilor şi restaurantelor din zona şi, de asemenea, puteţi stabili colaborări cu producătorii de iaurturi, sucuri de fructe, dulceţuri, siropuri, produse cosmetice sau medicale.

Aşadar, dacă dispuneţi de un teren agricol cu o suprafaţă relativ redusă (0,5-1 ha) sau de o mini-seră, puteţi demara o afacere cu un potenţial deosebit, iar costurile de gestionare a activităţii nu sunt foarte ridicate.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Cultivarea legumelor ecologice

Legumele ecologice au câştigat teren în ultimul deceniu. Fie că este vorba de mici agricultori care cresc produse bio, fie de fermieri care gestionează suprafeţe de câteva zeci de hectare, cu toţii au intuit că aici este rost de o afacere cu un imens potenţial de dezvoltare.

De altfel, se estimează că, foarte curând, pe aproape o şesime din suprafaţa arabilă a Europei se vor cultiva legume ecologice, în ferme de dimensiuni mici sau mijlocii, axate pe nu mai mult de două tipuri de produse.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Cultivarea de arbuşti fructiferi inediţi – Aronia, Goji sau merişor

Sunt trei specii de arbuşti care se pot cultiva în ţara noastră cu succes. Fructele fiecăruia dintre acestea au mare căutare şi se fac vânzări spectaculoase în întreaga lume.

De exemplu, cu un preţ mediu de 10 euro/kilogram, fructele de goji se numără printre culturile agricole care rentează pe suprafeţe mici. De pe un hectar de plantaţie se pot obţine circa 4-5 tone de fructe uscate numai bune de comercializat, însă această recoltă se poate aduna abia în anul 4-5 al plantaţiei cu o densitate de 3500 de arbuşti/hectar.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Varza kale

Este căutată atât de marile reţele de supermarketuri, cât şi de restaurantele cu mâncare sănătoasă. Cultura verzei kale nu este una foarte dificilă.Acestea se plantează pe rânduri, la o distanţă de aproximativ 10 centimetri între ele pentru ca planta să se poată dezvolta, iar între rânduri se lasă cam 50 de centimetri. Planta este din familia vărzoaselor şi are nevoie de apă din belşug şi de temperaturi mai scăzute. Preţul unei verze kale este de circa 5 lei/400 de grame, aceasta fiind greutatea aproximativă a unei plante pe perioada de toamnă.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Producţia de ceaiuri naturale

Cu o mică grădină, dar şi cunoştinţe temeinice despre plantele medicinale, o familie din mediul rural poate să dezvolte o afacere cu ceaiuri naturale. Este drept, activitatea nu este una uşoară, ci presupune ca antreprenorii să fie mereu în căutarea frunzelor şi florilor cu puteri vindecătoare, dar şi să îşi facă propria uscătorie de plante.

Investiţia este însă minimă, iar câştigurile vor fi proporţionale cu promovarea inteligentă a acestui business de nişă.

Mai mult decât atât, industria cosmetică şi a produselor de igienă a devenit un client fidel al fermierilor care plante medicinale. Cererea pentru asemenea produse a crescut atât în ceea ce priveşte plantele proaspete, cât şi a celor uscate.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Castravetele amar

Castraveţii amari sunt rezistenţi la secetă, nu necesită irigare şi nu au nici dăunători naturali. Dacă în cazul castraveţilor obişnuiţi ultimii ani au fost foarte slabi din cauza dăunătorilor, momordica nu are aceste probleme. Castravetele cu efecte bune în cazul diabeticilor şi al celor care vor să îşi energizeze organismul în mod natural poate fi crescut chiar şi în ghiveci. Cât priveşte plantarea seminţelor într-o plantaţie de momordică, aceasta se face la o distanţă de un metru între plante şi doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge şi la 300 de grame.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Flori

Florile de apartament, plantele ornamentale şi chiar răsadurile ce vor fi vândute ca atare (ca răsaduri) sunt promiţătoare din punctul de vedere al profitului. Şi, să nu uităm, plantele minimaliste (gen bonsai sau cactus) sunt din ce în ce mai apreciate pe piaţă.

În pieţe, supermarketuri, florării şi chiar la colţ de stradă, florile în ghiveci au mare trecere şi pot aduce un profit bun în comparaţie cu sumele pe care trebuie să le investiţi ca să aveţi o recoltă ”înfloritoare”.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Trandafiri

Plantaţia de trandafiri poate asigura un venit mediu permanent pentru o familie.

"Parfumul" unei astfel de afaceri este dat de veniturile care cresc de la an la an, în timp ce cheltuielile nu "înţeapă" atât de tare la buzunare. Pentru o cultură pe 5.000 de mp de teren agricol este nevoie de o investiţie iniţiala 10.000 -15.000 de lei (2.200 - 3.400 de euro). După primul an, un butaş de trandafiri face în jur de 2-3 flori. Prin urmare, agricultorul va obţine în medie 10.000-20.000 de flori de pe o plantaţie de 5.000 de mp. Venitul obţinut din plantaţie, după primul an, va fi de 10.000-20.000 de lei (2.200 - 4.500 de euro). Totuşi, profitul va creşte gradual pe măsură ce plantele se dezvoltă.

Profitul estimat pentru o plantaţie de trandafiri este de 25-30%. Practic, după primul an agricultorul reuşeşte să îşi amortizeze învestiţia iniţială, însă din al doilea an profitul va creşte gradual, iar cheltuielile anuale se reduc considerabil.

Trandafirii au mare căutare şi pe piaţa produselor cosmetice.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Dovlecii

În ultimii ani, apetitul de dovleci al românilor s-a trezit la viaţă şi s-a aliat cu cel internaţional. Toamna trecută, sărbătoarea ”de import”, Halloween, a făcut mai multă vâlvă decât niciodată, iar producătorii care au putut furniza dovleci decorativi, numai buni de sculptat, au vândut pe nerăsuflate toată recolta. La fel ”au păţit-o” şi cultivatorii de dovleci plăcintari. Fie că a fost vorba de familii nostalgice după gustul copilăriei, de patiserii în căutarea plăcintei perfecte sau de gurmanzii şi pasionaţii reţetelor fine, dovleacul s-a dovedit vedeta toamnei trecute, iar cererea a fost cu mult peste recolta naţională.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Porumbul dulce

Mai pretenţios decât porumbul obişnuit, soiul dulce îşi scoate banii pentru cei care nu dispun de suprafeţe mari de cultivat. Ştiuleţii se vând cu bucata în pieţele agroalimentare, putând fi consumaţi până târziu, iar cei care au recolte bune pot livra fabricilor de conserve.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Cânepă

Tradiţia cânepii s-a cam pierdut în România, dar potenţialul pe piaţă a rămas, mai ales datorită unor game de produse sănătoase pe baza de seminţe.

Preţul seminţelor de cânepă nu este deloc de neglijat. Investitorii de la Salonta oferă 1.100 de euro pe tona de cânepă necertificată ecologic şi între 1.400 şi 1.600 de euro pe tona de cânepă certificată bio.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Lavandă

Cultura de lavandă este o afacere extrem de profitabilă pentru fermierii români care "îndrăznesc" să mizeze pe plante mai "exotice". Cererea extrem de ridicată de pe această piaţă şi diversele modalităţi în care plantele pot fi valorificate: săculeţi parfumaţi de lavandă, ceaiuri, buchete de flori, reprezintă cheia succesului pentru un asemenea business.

Investiţia iniţială pentru un hectar de lavanda se cifrează în jurul valorii de 4.500 de euro. Agricultorul interesat în cultivarea de lavandă trebuie să ştie că în primul an nu va avea ce recolta. Începând cu al doilea an, în schimb, pe un hectar se pot recolta până la 4.000 de kg de flori de lavandă.

Ţinând cont de faptul că plantele verzi se vând în România cu 5 lei/kg, iar florile uscate cu 12-15 lei/kg, înseamnă că veniturile estimate ajung la 10.900 de euro pe an.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Pepeni

O plantaţie de pepeni poate deveni cu succes o afacere de familie pentru fermierii care muncesc cu spor vara, ca să-şi poată face car iarna. Este nevoie de o investiţie iniţială medie, muncă multă şi vreme bună ca să faceţi profit dintr-o cultură de lubeniţă, cum i se mai spune şi popular pepenelui.

Petru trei hectare de teren cu pepeni este nevoie de o investiţie iniţială de de aproximativ 9.000 de euro. La un hectar de teren, producţia medie estimată este de 40 de tone de pepeni. Calculat la un preţ mediu de 0,5 - 0,6 lei pe kg de pepene (în condiţiile în care la începutul verii un kg ar putea costa 1 leu, iar spre finalul verii ajunge la 0,3 lei), un fermier obţine 10.000 - 20.000 de lei adică 2.200 - 4.500 de euro.

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Livadă de meri şi peri

Livada de meri şi peri de pe o parcelă de teren de patru hectare poate genera un profit brut de până la 45.000 de euro pe an. Cu o investiţie iniţială medie, livada de meri şi peri reprezintă soluţie pentru valorificarea terenurilor nefezabile pentru culturi de cereale.

Este nevoie de o investiţie iniţiala de 260.000 de lei (59.000 de euro) pentru o suprafaţă de patru hectare de teren. În această sumă sunt incluse atât cheltuielile cu manopera, cele cu lucrările mecanizate sau cheltuielile legate de transportul fructelor.

Potrivit unor analize publicate pe Ministerul Agriculturii, producţia estimată la patru hectare de meri şi peri este de 50.000 de kg la meri şi 44.000 de kg la peri. Luând în considerare un preţ mediu de 2 lei kg de mere şi 3 lei kg de pere, veniturile obţinute din livadă sunt de 232.000 de lei (52.000 de euro).

Afaceri agricole pe suprafeţe mici. Viţa de vie

Plantaţia de viţă de vie poate constitui o sursă considerabilă de venit. Investiţia iniţială este în jurul valorii de 17.000 de euro, potrivit unor proiecte postate pe site-ul Ministerului Agriculturii. În această investiţie intră şi achiziţia butucilor.

Ţinând cont că producţia estimată la hectar este de 10.000 de kg de struguri de masă, iar preţul mediu pentru un kg de struguri de masă este de 2 lei, veniturile din vânzarea strugurilor ajung la 18.000 de euro pe an.

Ceea ce trebuie să ştie un mic fermier este că o piaţă mică poate aduce profituri grase, atât timp cât aglomeraţia nu este foarte mare. Astfel trebuie să cercetaţi care sunt cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici, iar o metodă de succes este aceea ca atunci când alţii intră pe piaţă şi micşorează preţurile, să le vindeţi răsaduri şi butaşi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie