Africa de Sud va suspenda toate relaţiile diplomatice cu Israelul

Naledi Pandor - Ministrul de externe al Africii de Sud
Naledi Pandor - Ministrul de externe al Africii de Sud (Getty Images)

Guvernul sud-african intenţionează să suspende relaţiile diplomatice cu Israelul în semn de protest pentru tratamentul aplicat de acesta împotriva palestinienilor, a anunţat săptămâna trecută ministrul pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Africa de Sud, Naledi Pandor.

Pandor a informat parlamentarii despre rezoluţia guvernului în timpul unei dezbateri comune de 10 ore pe tema discursului despre Starea Naţiunii susţinut săptămâna trecută de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

“Majoritatea a fost de acord că guvernul trebuie să suspende relaţile cu Israelul, ţinând cont de lipsa de iniţiative reale a Israelului pentru asigurarea unei păci durabile şi a unei soluţii cu două state care include libertate şi democraţie depline pentru poporul palestinian”, a afirmat Pandor.

Comentariile au fost făcute ca răspuns la afirmaţiile liderului opoziţiei Kenneth Meshoe, care a susţinut că este dezamăgitor faptul că autorităţile naţionale şi provinciale din Africa de Sud au refuzat să ajute companiile israeliene să soluţioneze criza actuală a ţării privind apa.

Totuşi, propunerea a fost aplaudată de parlamentari şi Pandor, care urmează să fie numită vicepreşedinte în noul Cabinet al lui Ramaphosa.

Decizia guvernului de a suspenda relaţiile cu Israelul a fost ulterior confirmată de Parlamentul sud-african pe contul său oficial de Twitter.

Africa de Sud a fost un aliat loial al luptei palestinienilor şi a criticat în mod regulat atrocităţile comise de guvernul israelian împotriva acestora.

Luna trecută, reprezentantul Africii de Sud la ONU a declarat în Consiliul pentru Drepturile Omului că Israelul este “singurul stat din lume care poate fi descris drept un stat apartheid”. Afirmaţia a fost făcută la doar câteva zile după ce partidul de guvernământ Congresul Naţional African a cerut miniştrilor ţării să înăsprească restricţiile de vize în cazul israelienilor.

Anul trecut, guvernul sud-african a decis de asemenea să transforme ambasada sa din Israel într-un birou de legătură şi a avertizat Tel Aviv-ul să nu includă pe lista sa neagră susţinători ai mişcării BDS (boicot, renunţare la investiţii, sancţiuni), din care fac parte persoane proeminente din Congresului Naţional African.

Campania BDS din Africa de Sud a primitt un sprijin semnificativ din partea publicului sud-african, iar diverse universităţi şi biserici au susţinut un boicot cultural şi economic împotriva organizaţiilor afiliate cu Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe