Agenţia britanică de informaţii acuzată că a „spionat” jurnalişti

(Adam Berry/Getty Images)

Agenţia britanică de informaţii GCHQ aparent a spionat jurnalişti ai mai multor organizaţii media, incluzând BBC şi New York Times. Dovada provine din informaţiile pe care fostul contractor al NSA Edward Snowden le-a furnizat publicaţiei britanice The Guardian.

Conform informaţiilor publicate luni de publicaţia britanică, Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (GCHQ) a desfăşurat un exerciţiu în 2008 în timpul căruia a obţinut accesul la un anumit număr de organizaţii prin intermediul Internetului. GCHQ a salvat 70.000 de adrese de email pe care le-a colectat în timpul exerciţiului, care a durat sub 10 minute.

Corespondenţa dintre reporteri şi editori, incluzând informaţii despre articole, s-a aflat printre datele arhivate. Mesajele publicaţiilor The Sun, Le Monde, Washington Post şi NBC au fost de asemenea colectate.

„Nu este nimic care să indice că jurnaliştii au fost sau nu vizaţi intenţionat”, a raportat The Guardian.

Totuşi, articolul din The Guardian a mai subliniat faptul că alte documente ale GCHQ au etichetat jurnaliştii de investigaţie ca o ameninţare, alături de terorişti sau hackeri.

GCHQ a refuzat să comenteze articolul dar a emis o declaraţie generală despre politicile sale operaţionale.

„Toată activitatea desfăşurată de GCHQ a avut loc în concordanţă cu un cadru legal şi politic strict, ceea ce face ca activităţile noastre să fie autorizate, necesare şi proporţionate şi să existe o monitorizare riguroasă”, a susţinut agenţia de spionaj într-o declaraţie.

Aceste ultime informaţii provenite din documentele divulgate de Snowden coincid cu o intensificare a alarmării în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte atacurile teroriste după ce, în 7 ianuarie, doi bărbaţi înarmaţi au atacat redacţia publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo şi au ucis 12 oameni.

În timp ce autorităţile din câteva state UE, incluzând Belgia şi Germania, au desfăşurat de atunci o serie de raiduri împotriva unor suspecţi extremişti, guvernele lumii devin tot mai conştiente de lipsurile existente în sectorul securităţii.

În Germania – unde spionajul desfăşurat de NSA a şocat publicul şi guvernul în ultimii ani – politicienii caută metode mai eficiente pentru prevenirea terorismului fără să încalce dreptul la intimitate.