Agenţie de ştiri europeană pro-Orban lansată de un grup de afacerişti şi politicieni

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Un grup mic de oameni de afaceri şi politicieni ungari apropiaţi ai premierului Viktor Orban au înfiinţat o agenţia de ştiri internaţională la Londra care urmăreşte să difuzeze ştiri în special legate de centrul şi estul Europei, potrivit Reuters.

În ultimii ani, asociaţi ai lui Orban au obţinut controlul asupra unei mari porţiuni a mass mediei din Ungaria, iar partidul Fidesz al premierului a preluat controlul total asupra mass mediei de stat, provocând acuzaţii internaţionale că încearcă să limiteze libertatea de exprimare.

Totuşi, Orban nu a reuşit să controleze acoperirea mediatică internaţională, care a fost mult mai critică la adresa lui decât mass media locală. Noua agenţie de ştiri este mult mai favorabilă premierului.

Noua companie, V4NA, a fost înregistrată la Londra de către ambasadorul Ungariei în Marea Britanie, Kristof Szalay-Bobrovniczky, în 31 decembrie 2018, potrivit datelor companiei.

Luna trecută, Arpad Habony, principalul maestru al retoricii premierului Orban, a obţinut 40% din pachetul de acţiuni al V4NA prin intermediul firmei sale de consultanţă politică din Londra, Danube Business Consulting Ltd.

Ulterior, New Wave Media Group, deţinut de KESMA, a obţinut de la ambasadorul Szalay-Bobrovniczky 57% din acţiunile V4NA. KESMA este o fundaţie care controlează majoritatea mass mediei pro-guvernamentale din Ungaria.

În pofida rolului său imens pe piaţa media ungară, KESMA a fost exceptată anul trecut de la controlul normativ pe motiv că este un activ naţional strategic.

Numele V4NA reflectă axarea agenţiei de ştiri pe cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad – Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă. Agenţia plănuieşte să se concentreze mai mult pe alte teme înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

“Echipa noastră de 50 de jurnalişti şi echipele de ştiri se află la principalele locuri unde au loc evenimente în Europa: Londra, Bruxelles, Paris, Berlin, Praga, Budapesta, Belgrad, Bratislava, Varşovia”, a susţinut agenţia pe site-ul său.

Majoritatea conţinutului site-ului poate fi accesat doar contra cost, iar selecţia titlurilor pe prima pagină rezonează cu populismul lui Orban, unul dintre cei mai duri critici ai imigraţiei în Europa.

“Migrant îşi ucide soţia după ce aceasta se converteşte la creştinism”, potrivit titlului unui articol publicat luni. Sau un raport despre Matteo Salvini – liderul partidului italian Liga, un ministru de Interne ce se opune migraţiei şi aliat al lui Orban – cu titlul “Salvini: Cetăţenii ar trebui să controleze Europa”.

“Ministrul ungar despre alegerile pentru Parlamentul European: Şi voturile ungurilor contează” sau “Imigraţia este un război al culturilor şi civilizaţiilor” au fost de asemenea alte titluri care au împrumutat în mod direct din retorica lui Orban.

Agenţia de ştiri V4NA a fost creată la scurt timp după ce Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE) din cauza unei campanii cu postere anti-imigraţie ce i-a luat în vizor pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe miliardarul american de origine ungară George Soros. Campania a acuzat Bruxelles-ul că promovează politici privind imigraţia care ameninţă securitatea Ungariei