Ai Weiwei are interdicţie la Festivalul de Film de la Stockholm

Artistul Ai Weiwei, în documentarul "Nu imi pare rau".
Artistul Ai Weiwei, în documentarul "Nu imi pare rau". (Ted Alcorn)

Printre juraţii Festivalului de Film de la Stockholm artistul Ai Weiwei va fi prezent numai cu spiritul. Şi cu un scaun în stilul dinastiei Ming desenat de el şi expediat. Din China, unde super-starul este încă într-un fel de detenţie soft (blândă) cum o numeşte el, a trimis un mesaj video pentru juriul suedez dar care, de fapt, ajunge direct la Beijing.

"Îmi pare rău, dar eu nu pot participa. De aceea am desenat şi am trimis un obiect simbolic". " Sper ca acest lucru să spună multe despre modul în care autorităţile limitează libertatea de exprimare şi dreptul fundamental al unui artist de a călători şi de a participa la un eveniment de artă, fără explicaţii şi fără niciun motiv". "Paşaportul meu este în mâinile autorităţilor", a declarat Ai Weiwei căruia guvernul îi interzice să părăsească ţara de când a fost eliberat din închisoare.

Un videoclip regizat de Ai Weiwei şi a cărui imagine este semnată de apreciatul cineast Christopher Doyle, evocă cele 81 de zile petrecute de artist în detenţie secretă în 2011, care a stârnit puternice reacţii internaţionale de condamnare.

'A existat un lucru pe care l-am considerat interesant. Când eram în detenţie, exista un ofiţer paramilitar care stătea şi mă urmărea foarte atent şi m-a rugat în şoaptă dacă aş putea cânta ceva', a declarat Ai Weiwei pentru Reuters. 'În acel moment m-am simţit extrem de frustrat, deoarece m-am simţit teribil, şi mi-am dat seama că, într-o situaţie ca aceea, respectivii paznici se simţeau exact ca mine, voiau să asculte melodii', a spus el.

Ai Weiwei, un artist chinez controversat şi complex este probabil cel mai faimos artist al Chinei în acest moment şi de asemenea criticul cel mai făţiş al regimului comunist. Ai Weiwei foloseşte orice mediu posibil pentru a se exprima şi comunica. Activitatea sa pe blog şi Twitter a iscat furia Partidului Comunist Chinez (PCC).

Anul trecut , Ai Weiwei a postat pe Twitter un mesaj pentru a promova petiţia lansată de trei medici din SUA, incluzându-l pe renumitul savant al bioeticii, Arthur Caplan – prin care se cerea administraţiei Obama să condamne şi să investigheze acuzaţiile conform cărora regimul chinez ucide pe scară largă practicanţi Falun Gong şi le vinde organele pentru profit - spunând: "Este conştiinţa un organ ilegal?" Caracterul chinezesc pentru "conştiinţă" are şi sensul de "inimă binevoitoare".

Weiwei a fost întotdeauna una dintre vocile cele mai critice ale PCC, sistemul cu un singur partid, critici foarte evidente şi în lucrările sale. Cum ar fi cea în care artistul a creat, în 2008, o instalaţie audio care raporta numele celor 5.000 de copii dispăruţi în colapsul de şcoli după cutremurul din Sichuan, morţi conform rechizitoriului părinţilor din cauza calităţii proaste a construcţiilor. "Când începi să ai în inimă această ţară, eşti deja pe calea criminalităţii", spune în mod repetat artistul.

Anul acesta Weiwei a creat la Hong Kong o lucrare compusă din peste 1.800 de cutii de lapte praf pentru a atrage atenţia asupra problemelor de securitate alimentară din China.

Subiectul laptelui praf pentru nou-născuţi este unul deosebit de sensibil în China, de la scandalul melaminei izbucnit în 2008. Această substanţă, folosită în locul proteinelor din lapte, a provocat moartea a cel puţin şase copii şi a cauzat boli cronice la alţi 300.000.

De atunci, cererea de lapte importat a explodat în China, provocând chiar o penurie la Hong Kong, care s-a văzut în situaţia de a limita cantitatea de cutii cu lapte pe care vizitatorii o pot scoate din această regiune care beneficiază de o largă autonomie.

Instalaţia lui Ai Weiwei, intitulată 'Baby Formula 2013', a necesitat 1.815 cutii de lapte de şapte mărci diferite şi măsoară zece metri pe opt.

Opera 'vizează mai multe probleme', a declarat artistul. 'Una este recenta interdicţie pentru locuitorii de pe continent de a cumpăra lapte praf (la Hong Kong) şi de a-l duce acasă şi mai este şi problema de a şti de ce chinezii de pe continent merg la Hong Kong să cumpere lapte praf', a spus el.

"În era internetului mai ales documentarele au o mare greutate în abordarea problemelor importante şi denunţarea secretelor revelatoare care implică marile puteri , în special în acele ţări în care puterea nu este aleasă de popor", a adăugat Ai în video-mesajul trimis la Festivalul de Film de la Stockholm, în care spune printre altele că a vorbit despre drepturile omului cu gardienii care îl ţin în custodie. Unul dintre ei i-a răspuns: "Probabil că ai văzut prea multe filme de la Hollywood".