Ai Weiwei despre China - libertatea amenintă stabilitatea economică. "Partidul Comunist este pierdut"

Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011
Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011 (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Pierderile înregistrate pe piaţa chineză a acţiunilor şi devalorizarea yuanului sugerează că regimul de la Beijing a atins un “punct critic”, în care absenţa libertăţilor democratice reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru stabilitatea economică, a declarat Ai Weiwei, un artist chinez care luptă pentru libertatea de exprimare, conform Business Insider.

Discutând cu Reuters în atelierul său din Berlin, Ai a fost mult mai critic la adresa sistemului politic chinez decât în seria de interviuri acordate presei germane în săptămânile trecute.

Luna trecută, pe neaşteptate, autorităţile chineze i-au returnat lui Ai paşaportul, pe care i-l confiscaseră acum patru ani - după ce l-au ţinut în "detenţie secretă" timp de 81 de zile. Ai Weiwei a sosit în Germania în urmă cu 2 săptămâni şi a avut bucuria de a-l vedea pe fiul său, care locuieşte în Berlin de aproape un an.

În primul său interviu publicat într-un ziar străin de când a părăsit China, Ai a declarat că ratele rapide de creştere din ultimii ani au fost construite pe muncă ieftină şi vastitatea pieţei chineze, dar că aceste avantaje sunt efemere, iar liderii Partidului Comunist Chinez (PCC) nu ştiu ce să facă în viitor.

Singura cale de a menţine avântul economic este aceea de a crea fundaţii pentru o mai multă creativitate şi competitivitate, prin deschiderea societăţii chineze. Ai a adăugat că regimul chinez refuză să adopte acea direcţie.

“În China de astăzi, ei au folosit puterea de stat pentru a încerca să-şi joace cărţile. Dar nu au suficiente cărţi. Sfârşitul jocului se apropie”, a declarat Ai.

În China de astăzi, ei au folosit puterea de stat pentru a încerca să-şi joace cărţile. Dar nu au suficiente cărţi. Sfârşitul jocului se apropie

Artistul chinez a fost criticat de susţinătorii drepturilor omului din China după un interviu pe care l-a acordat ziarului german Sueddeutsche Zeitung săptămâna trecută, în care părea să îşi fi încetat criticile la adresa guvernului chinez, exprimând înţelegere pentru acţiunile acestuia şi susţinând că poliţia are dreptul să aresteze oameni.

Comentariile sale au avut loc în mijlocul unei intensificări a campaniei de suprimare a dizidenţei din China, în care au fost vizaţi avocaţi pentru drepturile omului şi jurnalişti.

Totuşi, Ai Weiwei nu a evitat să critice sistemul chinez, susţinând că un amestec paradoxal de economie de piaţă şi control de stat a creat de-a lungul deceniilor “o mulţime de monştri” şi o societate foarte instabilă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.