Ai Weiwei primeşte o viză britanică de 6 luni, după ce iniţial i-a fost refuzată

Dizidentul Ai Weiwei la sosirea pe aeroportul din Munchen, 30 iulie 2015
Dizidentul Ai Weiwei la sosirea pe aeroportul din Munchen, 30 iulie 2015 (Joerg Koch/Getty Images)

Secretarul britanic de interne a ordonat vineri oficialilor să aprobe o viză de 6 luni pentru proeminentul artist chinez Ai Weiwei. Cererea fusese anterior respinsă parţial.

În 30 iulie, Ai Weiwei, 57 de ani, a postat pe Instagram o scrisoare trimisă de British Home Office care susţinea că îi acordă o viză pentru o perioadă de 20 de zile în locul unei vize de călătorie mai lungi, pe motiv că artistul nu şi-a declarat “condamnarea penală”, fără a menţiona care ar fi fost aceasta.

A doua zi, după scandalul iscat în presă, secretarul britanic de interne Theresa May a reevaluat cazul lui Ai, a cerut oficialilor să aprobe viza cerută şi şi-a cerut scuze artistului, conform BBC. De fapt, British Home Office a scris chiar şi o scrisoare “pentru a-şi cere scuze pentru neplăcerile cauzate”.

Deşi Ai Weiwei a fost reţinut de autorităţile chineze timp de 81 de zile în 2011, el nu a fost niciodată arestat sau acuzat oficial. O companie de design, care avea legături cu Ai, a fost implicată într-un caz de evaziune fiscală în 2012 şi a trebuit să plătească o amendă de 2,4 miliarde de dolari. Dar artistul nu a fost niciodată acuzat personal în procesul civil.

Ai Weiwei, un critic al Partidului Comunist Chinez, susţine că acel caz pentru evaziune fiscală a fost motivat politic.

Artistul chinez urmează să deschidă în luna septembrie o expoziţie de artă la Royal Academy of Arts în Londra.

Ai Weiwei este unul dintre cei mai proeminenţi artişti contemporani ai Chinei şi deseori îşi foloseşte faima pentru a atrage atenţia asupra nedreptăţilor şi corupţiei din China. Săptămâna trecută, lui Ai Weiwei Beijing-ul i-a ridicat o interdicţie de călătorie impusă de 4 ani şi paşaportul i-a fost de asemenea returnat.

Artistul se află în Germania cu membrii familiei sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe