Ai Weiwei repostează o petiţie despre recoltarea de organe adresată Casei Albe

Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012
Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012 (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Cu mai puţin de zece zile înainte ca o petiţie legată de recoltarea de organe care are loc sistematic în China comunistă să ajungă la Casa Albă, artistul dizident chinez Ai Weiwei, a ajutat la popularizarea ei.

Petiţia este lansată de trei medici din SUA, incluzându-l pe renumitul savant al bioeticii, Arthur Caplan. Ei doresc ca administraţia Obama să condamne şi să investigheze acuzaţiile conform cărora regimul chinez ucide pe scară largă practicanţi Falun Gong şi le vinde organele pentru profit.

Ai Weiwei a repostat pe Twitter mesajul, pentru a promova petiţia. El a adăugat: "Este conştiinţa un organ ilegal?" Cuvântul "conştiinţă" în limba chineză este acelaşi ca şi cel de "inimă binevoitoare".

Dacă petiţia strânge 25.000 de semnături pană la 1 ianuarie, Casa Albă va fi obligată să dea un răspuns oficial.

În Taiwan, legislatorii au cerut de asemenea liderilor din lumea liberă să vorbească.

[Hsu Chun-Hsin, parlamentar taiwanez]

"Vă rog, dle preşedinte Obama, condamnaţi acest abuz al regimului chinez. [Acest regim] încalcă drepturile omului... Dacă n-o veţi face, standardul global al drepturilor omului se va scufunda şi mai mult".

În septembrie, martorii au furnizat dovezi cu privire la acuzaţiile de recoltarea forţată de organe în timpul unei audieri în Congresul SUA. Acestea includ interviuri cu foşti deţinuţi şi un medicul unui pacient căruia un mare spital din China i-a promis un organ "la cerere".

Problema a fost ridicată în diverse forumuri din Europa şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

[Yang Hsien-Hung, preşedinte, Alianţa Chineză de Îngrijorare pentru Drepturile Omului ]

"Recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong vii a trecut prin mai multe audieri, dovezile furnizate sunt suficiente pentru a arăta că se întâmplă. Nu cred că Obama ar trebui să aştepte până când petiţia (are suficiente semnături), pentru a o condamna".

Începând din 25 decembrie, petiţia necesită încă 4400 de semnături.

NTD News, Taiwan

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe