“Aici mor zilnic măcar 100” - Voiculescu publică mesajul unei cunoştine din Milano despre viaţa de acolo

Rezidenţi ai oraşului italian Casalpusterlengo poartă măşti de protecţie în timp ce merg la un supermarket, 23 februarie 2020
Rezidenţi ai oraşului italian Casalpusterlengo poartă măşti de protecţie în timp ce merg la un supermarket, 23 februarie 2020 (Getty Images)

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj primit de la o cunoştinţă de-a sa ce locuieşte în Italia, în care descrie cum este acum viaţa în peninsulă, în condiţiile în care mii de oameni au fost diagnosticaţi cu coronavirus şi alte câteva sute au murit.

“Astăzi, doar astăzi, în Italia au fost diagnosticaţi 2.313 persoane. Tot astăzi au murit în Italia mai mulţi oameni diagnosticaţi cu Covid19 decât în orice altă zi de până acum: 196 persoane. Am întrebat o cunoştinţă din Milano cum este în acest moment viaţa acolo pentru o persoană sănătoasă. Cu acordul ei, copiez aici parte din conversaţie... cred că e relevant pentru noi toţi”, a precizat Voiculescu.

Mesajul trimis de românca din Italia este următorul:

Stăm în casă de duminică. Din fericire, compania pentru care lucrez era pregătită pentru aşa situaţie. Aşa că lucrez de acasă de 2 săptămâni jumătate. Aveam o programare pe 18.03 la un spital din zonă, m-au sunat să anuleze. Azi au închis toate activităţile comerciale şi nu numai, excepţie farmacii supermarkets. Poţi ieşi din casă doar pentru situaţii speciale, urgenţe medicale sau cumpărături. Dar nu mai mult de un membru al familiei şi neapărat având la purtător un document semnat pe propria răspundere, în care declari scopul deplasării.

Cumpărăturile le fac online, dar timpul de aşteptare e de aproximativ 2 săptămâni. Din fericire eu reuşisem să fac ceva provizii aşa că reuşesc să mă descurc până sosesc cei care îmi fac delivery. Una peste alta sunt un caz fericit. Cu siguranţă sunt persoane aflate în dificultate.

Eu sunt îngrijorată pentru ai mei din România. Nu am încredere în sistemul medical românesc, din păcate. Nu sunt pregătiţi pentru ce îi aşteaptă. Doar azi au diagnosticat 2300 circa. În fiecare zi măcar 100 mor. Şi crede-mă, sistemul medical e foarte bine pus la punct, cel puţin în Lombardia. Eu voiam să merg acasă de Paşte. Nicio urmă de speranţă.

Românii mai au ceva timp să se pregătească. Momentan sunt puţine cazuri din câte citesc.

Italienii nu au luat în serios pericolul, continuând nestingheriţi stilul lor boem de viaţă deşi deja apăruseră restricţii de săptămâna trecută. Îmi place să cred că acasă spiritul civic e uşor mai dezvoltat. Poate mă înşel şi vorbeşte patrioata din mine, cu dor de ţară, idealizând imaginea poporului român. Dacă oamenii realizează că pot face rău fără nicio intenţie (fiind purtători asimptomatici), stau acasă şi îşi feresc semenii de un potenţial coşmar. E iubirea de aproape.

În ceea ce priveşte situaţia din România, până joi, 12 martie, la nivel naţional au fost confirmate 48 de cazuri de cetăţeni infectaţi cu coronavirusul “Wuhan” (cunoscut şi sub numele de COVID – 19), a anunţat Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului.